Goda nyheter sedan 2002     Söndag 28 november 2021 kl 08:21Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Bli skribent | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Kristna farligare än psyk-brottslingar enligt svenskar
 0 5676 66 21
Veronica Nordman
Online 12:30 24/10 2003  Modifierad 08:17 17/07 2010

Old articles  Den 24- åring som är misstänkt för mordet på Anna Lindh knivhögg sin pappa upprepade gånger i ryggen när han var 17 år. Han dömdes till skyddstillsyn och vård.Han togs alltså inte in för vård med tvång -vilket däremot drabbade en 18- åring i Sverige som blev kristen.

I två månader denna sommar satt 18-åringen inspärrad på Huddinge sjukhus psykavdelning. Han hämtades mot sin vilja med hjälp av polis. Orsak: Han tror på Gud, har försökt påverka andra att också bli troende, har gått till en kyrka som kopplas till trosrörelsen, samt svikit föräldrarnas karriärsplaner för honom.

Vi kan kalla 18- åringen för Erik. Erik är begåvad, socialt anpassad och har aldrig uppvisat några tecken på psykisk instabilitet. Han kom till tro på Jesus våren 2002. Eriks mamma blev oroad av hans nya tro och hängivenhet. Hon tog kontakt med föreningen FRI och därmed sattes en process igång i att "avprogrammera" Erik.

Erik tvångsinjicerades med cisordinol, som normalt används vid schizofreni. Hans juridiska ombud har periodvis inte fått ha kontakt med honom. Under en tid fråntogs han sin mobiltelefon och han fick inte läsa litteratur med kristen prägel. Han var isolerad och sysslolös.

Av journalerna framgår det att överläkarens målsättning var att "avprogrammera" Erik. Plötsligt skrevs diagnosen megalomani in i journalen. Det betyder storhetsvansinne. Orsaken var att man uppfattade att Erik ansåg sig veta att det bästa för hans medmänniskor är att de tar emot Jesus som frälsare.

Nu är Erik frisläppt. Men visst är detta brott mot religionsfriheten förbluffande! Hur kunde Erik tvångsvårdas och en annan ung våldsbrottsling gå fri?

Tidningen Trons Värld, den 14:de augusti och 9:de oktober samt tidningen Världen
Idag har skrivit om 18-åringen.


Veronica
19:34 25.1.2004


Jag lovade att komma med nyheter om hur det här fallet har gått vidare. Well, nu har socialstyrelsen kommit fram till att det inte var fel att tvångsvårda 18-åringen, vars namn, Carl-Johan, nu har offentliggjorts. Det var inte fel att tvångsvårda honom för "religiösa vanföreställningar". Enligt socialstyrelsens beslut har läkarnas bedömningar "i huvudsak varit adekvata". Socialstyrelsen har nämligen nog riktat kritik mot förbudet att använda mobiltelfonen och att kontakta det juridiska ombudet.

Carl-Johan menar att jourteamets läkare aldrig undersökte honom och att läkarintyget därför är en förfalskning. Både läkaren och han säger att läkaren hann ställa endast några få frågor innan Carl-Johan avbröt samtalet och gick bort. Det är märkligt att läkaren då "vid den personliga undersökningen" fann skäl för tvångsvård.

Att besluta om tvångsvård av en myndig invånare är ett enormt, extraordinärt ingripande som ska vara grundad på en mycket trovärdig bedömning. Det får endast ske när någon person svävar i livsfara. I det här fallet var ingen i någon fara.

I socialstyrelsens beslut sägs inget om religionsfriheten, inget om att läkarna i sjukjournalen kallar en kristen församling "sekt", inget om problemet med diagnosen "religiösa vanföreställningar". Här uppstår frågan om läkarnas kompetens att bedöma trosyttringar, tycker jag.

Inget sägs heller om att föräldrarna tilläts styra över vården av en myndig son och inget om att Carl-Johan utsattes för psykisk tortyr och hjärntvätt av avprogrammeraren.
Veronica
14:55 31.10.2003


Ooootroligt! Så enkelt! Tack Linus!
Oskar
14:30 31.10.2003


De första två raderna var lite modifierad NWA och de två senare närmast från Eminem, så jag riskerar bli stämd ;)
linus
14:24 31.10.2003


Håll inne "ALT" och välj språk med "SHIFT" ...
Veronica
14:15 31.10.2003


Daaaaa, e de n[n som vet, t ex dataexpert Oskar, hur man f[r amerikansk inst'llning f;r bokst'ver till nordisk bokstavsinst'llning!?

H'ftig s[ngtext!
Anna H
13:53 31.10.2003


Oskar du borde bli en rappare!!!! =) ...eller kankse det e du som står bakom The Tribes alla texter? --God made me funky---
Oskar
12:01 31.10.2003


Oberoende det är Trons Värld som skriver om domen så kan du skriva om det ;)

Om vi nu ska se på det positiva, så tänk vilken street-cred den här killen har!

Lemme tell you bout tha life of a crazy christian like me
who never shoulda been let out the penetentiary
they trieda' taint me shake me
but zuclopenthixol's not real enuff to get the spirit of God outta me...
Veronica
17:41 30.10.2003


O,ja, olagligheten har framkommit och utredningen pågick åtminståne för någon vecka sedan. I fall Trons Värld skriver om vilken dom det blir så återkommer jag här.
Oskar
09:17 28.10.2003


"Religiösa vanföreställningar". Sedan när är det olagligt!? Har det inte kommit fram att de brutit mot sina befogenheter? Inte får man väl arrestera folk heller hur som helst. Eller har jag bara sett för många amerikanska filmer, där någon på riktigt bryr sig om medborgerliga rättigheter?
Veronica
18:45 27.10.2003


Låt oss inte glömma att i många länder föföljs och torteras kristna. Ändå växer deras antal där de förföljs. Gå gärna in på www.idop.org. En sida som heter The persecuted church 2003.

Oskar, du undrar om den officiella orsaken till tvångsintagningen. I vårdintyget står det att Erik lider av religiösa vanföreställningar.

Guds frid, systrar och bröder!
jag
23:10 26.10.2003


Sjukt!!!=/
linus
23:07 26.10.2003


Tack Patte för informationen!
Patte
22:59 26.10.2003


Det sorgliga med denne nyfrälsta pojken i Sverige var att hans mamma gick i bräschen för hans sk. vård. Hon är en ledande politiker som tillkallade en outbildad
"hjärntvättare" för att omprogramera honom. Modern hade svårt att förstå att kristen tro är något väldigt bra för en människa. På den resan är det.

En journalist från Världen idag
(ps. en bra kristen tidning) har gjort ett grovjobb för denne pojke. De har granskat fallet med en objektiv journalistik och funnit ut att ett stort misstag har begåtts. Tack vare denne kristna journalist så blev han fri, annars kanske han skulle vara inspärrad ännu och nerdrogad med någon fin "antikristen medicin".

Grabben var med på en konferens i Stockholm bara några dagar efter att han frisläppts. Jag var tyvärr inte med på det mötet fast jag deltog i konferensen. Där gav han ett fräscht vittnesbörd och han är för övtigt en helst vanlig kille med en stark nyfunnen tro på Jesus.

Det är nog troligen bara början på födslovärkarna. Mera förföljelse behövs. Där den kristna kyrkan förföljs där växer den också mest. Guldet förädlas i prövningens ugn.
Christoffer
15:37 26.10.2003


Inte alls konstigt! Jag tror att de allvarliga kristendomsförföljelserna är nära förestående. De av er som är filmintresserade har kanske märkt också en annan detalj: i förvånansvärt många (mest amerikanska) filmer är mördaren ofta bibelintresserad. Robert De Niro i Cape Fear (1991) citerade Bibeln, Telly Savalas i krigsfilmen Dirty Dozen (1967) citerade Bibeln, Claude Akins i The Curse (1987) var bibeltroende osv. Pågår det månne en kampanj?

Om jag inte missminner mig vill inte heller svenska ärkebiskopen tro på jungfrufödelsen. Jag har hört om diskussioner (både i Sverige o annanstans) om att göra evangeliet mindre blodigt. Man kan ju fråga sig hur vår syndaskuld DÅ skulle ha betalts, om Jesu blod inte hade spillts.
Anders Olin
19:34 25.10.2003


Personligen tycker jag också att det är skrämmande, men problemet ligger nog i större utsträckning än detta enskilda fallet.

Man behöver bara nämna (också i Finland) att man är med i en pingstkyrka för att människors fördomar skall angripa en i en våldsam skala. För att inte tala om då man talar i tungor eller på annat sätt verkar i DHA.

Problemet ligger väl i:
"Människorna kommer att älska sig själva och vara penningkära, skrytsamma, stolta, hånfulla, olydiga mot sina föräldrar, otacksamma, gudlösa, kärlekslösa, oförsonliga, skvalleraktiga, obehärskade, råa, fientliga mot det goda, falska, egensinniga och högmodiga. De skall älska njutning i stället för Gud och ha ett sken av gudsfruktan men förneka dess kraft."(2 Tim 3:2-5)

Nu menar jag förstås inte att vi kristna har varit väldigt bra på att motarbeta dessa fördomar.
liten*
13:42 25.10.2003


oj hoho..världen e nog på väg mot sin undergång..det säger jag bara!!!
Oskar
11:37 25.10.2003


Tolerans..
Och eftersom laglösheten tilltar, kommer kärleken att svalna hos de flesta. - Matt 24:12

Man behöver inte vara något stort geni för att inse att man aldrig kan bygga ett samhälle på tolerans, eftersom man på något sett måste kunna hålla folk i schack och det ju givetvis är intolerant. Det kristna kan lära sig är att toleransen inte är vår vän.

För att undvika häxprocesser så borde vi ändå se på dessa aspekter: - Detta är ett enskilt fall, inte något som försiggår i stor skala
- Föräldrarna som vanligen skulle sätta stopp för sådant vansinne understödde det.
- Jag är ingen läkare, men cisordinol används som psykosmedicin' class='embedurls embed-link' target='_blank'>http://easyweb.easynet.co.uk/simplepsych..., inte alls bara till schizofreni.

Det jag personligen tycker är allvarligast var det att han var myndig och ändå tvångshämtades utan brottshistoria (tror jag). Yttrandefrihet anyone?

Eller vet någon vad som var den officiella orsaken han hämtades? Varför just i Sverige? Visst där får man tro vad som helst, bara man lämnar andra "opåverkade" och inte sysslar med "hets mot folkgrupp".
linus
10:41 25.10.2003


Sen är det knappast samma läkare som bedömt fallen ..

Sen finns det ju också kristna som inte använder hjärtat när de predikar.
lotta
10:35 25.10.2003


tycker d e jättekonstit på et sätt at d händer i sverige, för där e d vel väldigt sådär at man ska respektera varandras religioner å alla får tro som dom vill osv...lr?

nåja..sjukt e d nu iaf.
mazooka
21:14 24.10.2003


OI HUHHU!
Patte
17:04 24.10.2003


Detta är en sorglig historia, Sverige har på många sett visat att man genom sin intolerans mot kristna inte längre har några spärrar i bekämpningen av "dessa" som tror på Gud och vill ta sin tro på allvar.

Allt verkar vara tillåtet i humanisternas rationella värld. Det är den intoleranta toleransen som visar sitt fula ansikte.
Sök

Skriv sökordet i rutan
Arkiv
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén