Det snöar på Joukahainenvägen

Överraskade snön?

OLD ARTICLES. Redan för andra gången i år (åtminstone för oss nylänningar) fick vi läsa rubriker som "Snön överraskade bilisterna!". Vad då överraskade?

I en undersökning gjord bland 18-60 åringar som bott minst tio år i Finland, visade det sig att 100% eller fler hade som antagandevärde att det blir vinter i Finland varje år. Med vinter anses ett tillstånd i klimatet då köld tränger sig på, vatten regnar ner i form av vackra kristalliknande vita flarn, kallat "snö", och en del vatten samlas i större flock och bildar en gemensam, marktäckande matta, även kallat "is".

En annan undersökning visade på att alla lagliga bilister i Finlande är 18 år eller äldre. Så vad är problemet?

Om alla bilister vet/antar att det kommer att bli vinter, varför är det då en så stor överraskning? Ok, vi kan ta det här med en bibelvers:

Matt 24:42-44 Var därför vaksamma. Ty ni vet inte vilken dag snön kommer. Men det förstår ni att om husets ägare visste när på natten tjuven kom, då skulle han hålla sig vaken och inte tillåta att någon bröt sig in i hans hus. Var därför också ni beredda! Ty i en stund när ni inte väntar det kommer vintern.

Hur som helst: vi vet alla att vintern kommer, så vi får väl vara beredda på det, det får inte bli en överraskning. För då är det kört!