Marius Baum

Du måste vara född pånytt!

OLD ARTICLES. Man kan läsa om Gud, men kan försöka lära känna honom. Men den som inte blir född pånytt kan inte se Guds rike.

Att kunna kalla någon broder eller syster innebär att man måste tillhöra samma familj. Gud har en familj. (Ef 2:19) En familj blir man medlem av genom att födas in i den, härav pånyttfödelse. En kristen som blir

pånyttfödd blir född in i Guds familj. Nu kan han kalla alla pånyttföda män för bröder och alla pånyttföda kvinnor för systrar.

Guds familj är också Guds rike. I Johannes evangeliet kapitel 3 nämner Jesus Guds rike. Har du vetat om att Gud har ett rike och har du funderat på vad Guds rike egentligen är för någonting? Vi människor har jorden som vår boningsplats och hem. Man kan faktiskt säga att jorden är människornas rike där det mänskliga livet härskar och uttrycks. På samma sätt är Guds rike ett rike där Guds liv härskar och uttrycks.

I Joh kap 3 har vi en farisé Nikodemus som kommer till Jesus på natten. Han säger till Jesus att du har kommit som lärare från Gud. Nikodemus trodde att kunskap och lära var nyckel till Gud - han var ju faktiskt en skriftlärd själv. Jesus ville visa honom någon annat och därför svarade han så: Amen Amen säger jag dig: Den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike" Dessutom tillägger Jesus att den som inte blir född av vatten och Ande kan inte komma in i Guds rike. Genom kunskap kommer du aldrig någonsin se eller komma in i Guds rike - det säger Herren själv.

Därför har många människor svårt för att bli frälsta. De funderar så mycket och söker kunskap om Gud. Ju mer de vet ju närmare Gud tror de sig ha kommit. Men Jesus vill säga till dem att ni måste födas på nytt... fast det hör de inte för kunskapen har förblindat de!

Vi måste hjälpa människor med kunskapen om av att behövas födas på nytt och kunskapen om dopet. Det får de att komma in i Guds rike och bli medlemmar av Guds familj. Hallelujah!

Herre jag ger mig själv för dig. Verka i mig så jag blir en person som leder folk till dig. Så att ditt rike växer och ditt liv uttrycks allt starkare på jorden. Amen.

---

Marius Baum är en ekonomistuderande från Estland och Sverige med omfattande kunskaper från bibeln. Marius talar om frälsningen och broderskapet. (LM)