Får man se på DVD:n?

OLD ARTICLES. Har du sett en DVD på sista tiden? Är du säker att du har lov att göra det? Den norske Jon Johansen är åtalad för att han skapat programvara som gör det möjligt att se DVDn med en linux dator.

Vad han gjort?

Skapat ett program som dechiffrerar den s.k. CSS kodningen som används för att skydda DVDn för kopiering. Allt som spelar upp en DVD måste innehålla ett sådant program.

Varför?

Han ville kunna se DVDn med sin linux maskin. Eftersom inga stora tillverkare är intresserade av linuxmarknaden saknas kommersiella spelarprogram. Utan kommersiella intressen finns inte heller någon som kan licensera tekniken av dess utvecklare och den enda möjligheten är för någon enskild grupp att "knäcka" kodningen.

Vad är problemet?

Det är olagligt enligt norsk lag (och finsk också sedan våren 2003) att kringgå mekanismer som är skapta för att skydda information som man inte har rätt att komma åt.

Vad är det dumma här?

Killen har i praktiken brutit sig in i sitt eget hem. Orsaken bakom anklagelserna är att filmindustrin vill skydda sin egen (väldigt dåliga) kopieringshindrande mekanism. Om man bara ville se filmen spelar ingen roll. Den centrala frågan är om man får göra vad man vill med sin egen egendom eller inte.