De obehagliga poprimmens värld

OLD ARTICLES. I denna stressande tidsålder lider även de mest effektiva och talangfulla låtskrivarna. Resultat: dåliga, s.k. "popmusikrim".

Om orsaken till popmusikrimmen faktiskt ligger i den stressiga arbetsmiljön är oklart, men ibland önskar man att låtskrivaren skulle ha tagit lite extra tid och använt lite mer fantasi.

Poprimmen har tre underklasser, alla lika obehagliga att stöta på. I vissa fall är de dock riktigt finurliga, ibland alldeles för bra, vilket leder till att de används för ofta.

Underklass 1): De självklara rimmen

Hit hör de rim som någon gång funnits fungera, och därefter använts i ett stort antal sånger årligen. I svenskan har man t.o.m. börjat betona betydelsen av att undvika rimmet "hjärta - smärta", just för att det är för bra och därmed använts otaliga gånger. I engelskan har bl.a. Elvis Presley, Sha Na Na och The Platters uppträtt med flere sånger som innehållit rimmet "maybe - baby". Smörigt värre, men egentligen har det aldrig riktigt funkat bra i någon sång. Vad sägs om:

"I'd hate to leave you baby, I don't mean maybe" (Sha Na Na, Goodnight Sweetheart).

Underklass 2): Rimmen som inte rimmar

Detta är de finurliga påhittens underklass, men alltför ofta är det ändå de mest idiotiska alstren som blommar ut. En låt där man hör tydligt att fantasin tagit slut på hälften är 'Smash Mouths' låt "All Star", den sista versen kryllar av ussla rim!

"My world's on fire, how about yours?

That's the way I like it and I never get bored"

Kanske 'yours' och 'bored' låter lite liknande, men de rimmar absolut inte! Men det var ju inte allt:

"But the meteor men beg to differ

Judging by the hole in the satellite picture"

Jo, jag medger, 'differ' är ett svårt ord att rimma på, men kom igen!

Massproduktionens gullebarn är naturligtvis inte lämnade i fred:

"Tell me why I can't be there where you are

There's something missing in my heart" (Backstreet Boys, Show Me the Meaning of Being Lonely)

Underklass 3) Rimma på samma ord

"Generals Gathered In Their Masses

Just Like Witches At Black Masses" (Black Sabbath, War Pigs)

Va! Skall DET vara ett rim? Hmmm... Ibland är det nödvändigt att ta till det här fusket, men det är nog inte att rekommendera. Speciellt om det är i en vikit del av låten skall det inte få förekomma dylika missar, något som inte Beatles tänkte på då de spelade in 'Hey Jude'. De fyra första raderna är väl de enda i den låten som alla kan, och just där har man gjort dundertabben:

Hey Jude, don't make it bad.

Take a sad song and make it better.

Remember to let her into your heart.

Then you can start to make it better..

Så om du tänker skriva en låt, istället för att skriva rimmet som kommer att irritera hela popmusikvärlden, fundera en stund om det kanske skulle löna sig att skriva om låten lite...