Beatrice Rundholm,amanuens i andlig teologi

Barnkalas med gröt?

ALLMÄNT. Åh, vad underbart att få gå tillbaka nästan två månader och minnas doften och smaken av den ljuva julgröten

Enligt tradition är det meningen att årets gulisar på Teologiska fakulteten vid Åbo Akademi skall i början i december ordna en grötfest för fakultetens äldre studerande. Traditionen säger också att gulisarna inte får veta nånting annat om ordnandet av festen än att den skall börja kl. 6 på morgonen, att tredje årets studerande skall hålla en andakt, att festen vanligtvis brukar hållas i Betlehemskyrkan på Tavastgatan och att någon av personalen vid fakulteten skall vidtalas att hålla ”Talet till gröten”.

Länge räckte det inte innan vi gulisar slog oss snabbt ihop och kom i ett ögonblick på temat barnkalas. Uppgifterna fördelades snabbt och alla rusade iväg för att arbeta på sina håll med sina specialuppgifter.Vi beslöt att träffas kvällen före själva festen för att smälla ihop programmet, hänga upp dekorationerna och för att inte glömma: koka risgrynsgröten!

Efter att vi hade vakat hela natten med att förbereda grötfesten var vi alla måttligt lättade över att festen redan började klockan 6:00.

Festen inleddes med en traditionell julpsalm och fortsatte sedan i äkta jul-barnkalas-stil. Nämligen som så att de som hittade en mandel i sin gröt (hrm!här hade vi arrangörer missat lite, för det visade sig att nästan alla hittade över 10 mandlar i sin gröt) fick pröva sin lycka på mete(vilket är ett MÅSTE på vilket som helst barnkalas!), fick läsa en vers eller två ur julevangeliet som sedan ledde till alla möjliga små lustigheter som t.ex lekar av olika slag, TF:s nationalsång: ”Hur kom Mose över stora Röda hav?”, besök av den gamle gode Boman, ballongblåsningstävling etc. etc..

Mitt bland allt lek och stoj fick vi också njuta av den alltid lika underbara Beatrice Rundholm, ”amanuens i andlig teologi” när hon höll ett rörande tal till gröten. Vilken tur att hon hann förbi, hon kom nämligen med direkt flyg från Uzbekistan.

Allt det roliga har sitt slut, vilket årets grötfest också hade. När klockan slog 8:00 hade årskurs 3 just avslutat sin fina andakt och det var dags att packa ihop och gå på föreläsning. Kvar hade ca 15 liter gröt innehållande säkert 50 mandlar som vi inte vad vi skulle hitta på med. Vi hade nämligen räknat med nästan 50 pers men det kom ”bara” omkring 20...

Tack ännu till alla ni, mina gulis-polare som orkade vaka med mig hela natten och ordnade en sjudundrande grötfest!



Boman kom på en snabbvisit
Husbandet spelade och sjöng
TF:s nationalsång
Och folket åt gröt...
Björn blev det lyckliga födelsedagsbarnet