Leken i trafiken tog slut

ALLMÄNT. Gumball 3000-evenemanget har under nio års tid stått för snygga bilar, mäktiga ljud och värre, nu också för en dödskrock.

Gumball 3000 är enligt arrangörerna inte en tävling, men i praktiken kör deltagarna tävling igenom trafikerade vägar i europa. Men nu fick den årliga tävlingen ett abrupt slut, åtminståne för i år.

Tyst minut

Det var i Makedonien den andra maj i år som en 67-årig Vladimir Cepulyoski i sin Golf kolliderade med en Porsche och avled på sjukhuset. Hans fru, som satt brevid i bilen avled den fjärde maj på sjukhuset av skadorna. Enligt Wikipedia hade Porschen en hastighet på 200 km/h. Tävlingsarrangören tog olyckan mycket allvarligt och meddelade genast att evenemanget avbryts.

Det går rykten att det skulle finnas flera allvarliga olyckor som dolts tidigare av arrangörerna. Vissa menar att arrangörerna försökte dölja också den här olyckan och att Porsche-chauffören smet med sin kartläsare från olycksplatsen. Chauffören är nu häktad.

Händelsen har tillåtits av myndigheter eftersom man formellt håller sig till trafikreglerna. I videon nedan finns exempel från år 2005 där italienska poliser eskorterar en tävlingsbil i livsfarlig hastighet.

{youtube=V6dqKskoTyc}

Många har dock sett på tävlingen som en fantastisk bilfest där gemenskap, hästkrafter och fina vyer har dominerat. Men sanningen är väl att det som fascinerar flertalet har varit de många kändisarna och leken med lagen och andra människors liv.

Pimp My Ride stjärna förlorade körkort

29:de april i årets tävling, förlorade Pimp My Ride stjärnan Xzibit sitt körkort för att ha kört över 50km/h över den tillåtna gränsen I Holland. Sex övriga chaufförer förlorade i samma räd sina körkort. Nästa dag I Tyskland i år stoppade polisen 70 bilar och de deporterades bort med flyg.

Det finns något ännu värre

Trots allt detta är det inte tävlingar som denna som är den värsta boven, det är alla som tar risker i trafiken i vardagen. Eller ännu värre, de som både tar alkohol och risker i trafiken.

Läs mer på Wikipedia:

http://en.wikipedia.org/wiki/Gumball_3000

Läs om ett Gumball-äventyr från 2004:

http://www.gumball144.com/04rallyDay5.html