Sofia med kompisar i St Tropez

Hej på er alla där hemma!

ALLMÄNT. Mitt studieår i Frankrike lider mot sitt slut, om två veckor kommer jag hem!

Som utlänning i ett främmande land jämför man jämt och ständigt värdlandet med sitt eget land. En sak är säker: det finns en hel del saker som jag beundrar fransmännen för, men massor av saker som jag har märkt att fungerar mycket bättre i Finland!

Vi finländare ligger verkligen i lä då det gäller till exempel matkultur och ”ska man vara fin får man lida pin-livsstilen”. I Frankrike består en vanlig middag av aperitif, förrätt, varmrätt, ost och efterrätt - det är inte alls ovanligt att man sitter till bords flera timmar. Då det gäller att klä sig och smycka sig tänker fransmän och finländare oftast helt olika! I Frankrike hör det till att damer och flickor bär kjol och småskor till vardags, även om det är noll-grader ute. Då jag berättar att alla finska barn på vintern har halare, mössa och vantar på sig till skolan skrattar fransmännen och säger att det är helt otänkbart här (även om franska vintern kan vara riktigt kylig den också)! Sen är det dethär med promenader. Då en finländare ska ut på promenad tar han på sig sköna sportkläder, lenkkiskor och pannband, väl hemma tar han kanske en dusch. Fransmannen börjar med att duscha, styla håret, klä sig fint och spraya på sig parfym - då först är han klar för att gå ut.

Nåja, om man bortser från dehär något fåfänga funderingarna så känns det ändå som att det mesta som har med samhälle, utbildning och administration att göra alltid fungerar tusen gånger bättre i Finland! Vi skickar iväg våra barn till fina och trygga skolor, går till hälsovårdscentralen då vi har sjuk hals och lever överlag i ett fungerande och praktiskt samhälle. Den franska skolan är en katastrof (ur finska ögon sett): barnen börjar skolan vid 2 års ålder, de stannar där från 8.30 till 16.30 varje dag och skolorna är i allmänhet ganska gamla och dåligt utrustade. Då det gäller samhället överlag så märker man också i Frankrike en stor skillnad mellan fattiga och rika, något som många antar att den nya presidenten inte kommer att göra något åt…

Man lär sig alltid massor av att vistas utomlands, men det är också alltid lika roligt att komma tillbaka hem. Vi ses om ett par veckor!

Sofia Sandvik



Jérémy
Jérémy och Sofia