Klart för saltning och grillning

Fiskens goda retur

ALLMÄNT. Grillad abborre med salt är troligen en av nordens älsta maträtter. Nu är det dags att återinföra rätten som långt konkurrerats ut av griskött, kyckling och kebab.

Det enda man behöver för att fånga abborrar är ett metspö och maskar, ett svirvelspö, eller smidigare ett nät och fiskevatten.

När fisken väl är fångad gäller det att köra ut de inre organen och ösa dem över till fiskmåsarna. Rensningen går bra med en vass kniv och en planka. Man skär upp magen, försiktigt så inte gallan rinner ut, och sen skär man av gälarna varpå man sköljer fisken. Fiskfjällen får alltså sitta kvar. Om man är känslig mot fisklukt på fingarna kan man tvätta dem med salt.

Efter det är det bara att slänga salt på fiskarna och fiskarna på grillen. De blir ganska fort färdiga. Kontrollera då och då om ryggraden lossnar från köttet lätt, det gör den nämligen när köttet är klart.

Vid inmundigandet är det lättast att äta om man viker upp abborren och drar bort ryggraden och separerar bort de övriga benen med kniv.

Abborr-rom
Rensning
Abborrar kan lätt bäras genom att trä en pinne igenom gälarna
Urtraditionella Abborre är här tillsammans med modernare paprikan på grillen