Victor och Linus testar

Över Porkala-fjärden

ALLMÄNT. Äldre generationer har talat om Porkala-fjärden som den värsta platsen att trotsa till havs. Mickelsson.net provade att korsa fjärden.

På lördagkvällen startade Thomas Mårtenson och Linus båtfärden med Swingen från Sibbo till Snappertuna. I Sibbo hade vinden mojnat, men sjögången var ändå ganska livlig påväg mot Helsingfors.

Men sjögången är inte det värsta hotet för småbåtsfarare: Vid ett smalt sund med fartbegränsning mötte expeditionen en större båt som skapade enorma svallvågor när den planade. Avståndet mellan båtarna var några ynkliga meter så två av svallvågorna gick rakt in i Swingen, ena på Thomas och andra på provianteringen.

Under resan sågs flera stora färjor och mäktiga landskap. Senare mot kvällen nådde duon den beryktade etappen förbi Porkkala-udden. Vågorna stod ganska höga, men inte så höga att de skulle komma in. Utan kompass hade Linus svårt att navigera exakt, så båten hamnade mellan några stora grynnor.

- När det vågar mycket ser man bra var grunden finns, berättade Thomas.

Med sjökortets hjälp kom grabbarna förbi grynnorna och in genom Barösund där vattnet låg helt stilla. Vilken kontrast! Från Barösund till slutdestinationen Storön tog det inte så länge.

Båtlivet är grejer och många nya båtutflykter planeras redan, då gärna med något mjukt att sitta på.



Thomas navigerar med hjälp av solen i ögonen
... och utomskärs var det större båtar
Inomskärs fanns det små båtar
Farleden
Segelbåt utanför Ärtholmen
Paus-holmen hade en fin strand
Paus på holme i Esbo skärgård
Helsingfors från havet
Bemannad bro
En klassiker
Snubbe som blir bogserad av sin brygga
Hamnbygge vid Nordsjö
Linus och Thomas väntar på att fotot skall tas
Start från Gumbo kiosk
Storön, nästa dag. Kira, Victor och Linus