Hjortarna har fått syn på fotografen och retirerar med språng

Älskad och hatad inflyttare

ALLMÄNT. Vitsvanshjorten skeppades över från USA till Finland på 1930-talet som en gåva från amerikafinnländare. Jägarna älskar den och skogsvandrare gillar att spionera på den, men för odlare är djuret en besvärlig gäst.

Vitsvanshjorten räknas som en av de mest lyckade inplanteringarna. I vanliga fall klarar sig en art inte alls på det nya stället eller sedan tar arten över explosionsartat i brist på naturliga fiender.

Vid Laukko gård släpptes de fem importerade vitsvanshjortarna varav en var bock. Djuren uppfyllde långsamt Finland och en del har redan börjat emmigrera till Sverige. Man räknar med att stammen närmar sig 30 000 individer. Lo-djurets återhämtning har delvis också med vitsvanshjorten att göra.

- De åt upp alla potatisblastar för mig, sade en trädgårdsexpert.

- Om man vill förhindra dem från att äta upp sin trädgård borde man barrikera den med en flera meter hög taggtråd, fortsatte trädgårdsfantasten.

För vanliga människor är vitsvanshjorten vacker, men man måste röra sig långsamt eftersom de människoskygga djuren flyr med språng om de inser att någon iakttar dem.

Kamouflagefärgen och det att djuren ofta ställer sig vid skogsbrynet gör att man inte ser dem. På bilden finns fyra djur.
Vitsvanshjortar med söta horn