Gröna ängar

Gröna Ängar: Romarbrevet del 1a

UNDERVISNING. Det första steget för att bli Guds tjänare är att få ett nytt namn. Vi ska vara liten i människornas ögon men Guds prins i Herrens ögon.

Mickellson.net kommer veckovis publicera en artikelserie med exponering av Romabrevet.

ROMARBREVET, VERS 1 DEL 1, PAULUS (sammandrag av talat budskap)

Bibelverser: Rom 1:1; Ap.7:58; 13-9; 2 Mos 12:43-45; 21:2, 5-6; Joh. 1:41; Dan 9:26; Matt 1:21; 1 Kor 12:28; Ap. 9:15; 13:2-4; 1 Tim. 2:7, Fil. 1:7

Romarbrevet kallas för lilla Bibeln, för att den summerar nästan både Gamla och Nya Testamentet. Det skrevs under Paulus tredje missionsresa. Varje bok i Bibeln är placerad på sin specifika plats. Vi kan se att Gud har varit med och påverkat var varje bok har placerats. Det finns väldigt mycket som är gemensamt mellan Romarbrevet och Andra Mosebok. Vad handlar Matteus om? Det handlar om Himmelriket som har kommit. Markus handlar om Jesus som frälsartjänaren, Lukas om människofrälsaren och Johannes handlar Jesus som Guds son. Efter dessa fyra evangelium kommer Apostlagärningarna. Apostlagärningarna handlar om Jesu Kristi himmelska tjänst, medan evangelierna handlar om Jesu jordiska tjänst. Efter Apostlagärningarna kommer Romarbrevet. Man skulle kunna kalla Romarbrevet för det femte evangeliumet, därför att det handlar om Jesus Kristus som en korporativ person. Romarbrevet handlar om hur ett normalt kristenliv bör se ut. Den handlar också om hur ett normalt församlingsliv fungerar. Staden Rom hade mer an en miljon människor på den tiden. Det var en kosmospolisk stad. Människor roade sig och levde gott i Rom.

Paulus skrev Romarbrevet. Han hette Saulus från början. Namn har en verklig betydelse. Vårt namn har att göra med vår person. Vad var Saulus för slags person? Han var jude av Benjamins stam och han var välutbildad i lagen i GT. Han fick privatundervisning av Gamaliel. Men denna judendom som religion hade blivit ett system. Vad är religion? Religion är att tillbe och lova Gud utan Gud. Religion leder alltid till att du blir Guds fiende. Vad hatar Gud mest? Vi tror att det är mördare o.s.v. Men Gud hatar faktiskt de religiösa mer för att de gör vad de själva tycker är rätt i Guds namn. Egentligen utför de Satans verk. De använder Guds namn för att utöva sina egna mål. Saulus var en flitig tjänare till sin religion och han tyckte att det var rätt att döda de första troende. Vem korsfäste Jesus? Det var egentligen de religiösa ledarna som korsfäste honom.

När Saulus vandrade på vägen mot Damaskus kom Gud över honom och han ramlade av sin häst. Jesus frågade honom: Varför förföljer du mig? Alla som sitter på sina höga hästar måste bli slagna till marken. Vi behöver bli träffade av gudomligt ljus. Vi borde inse var vi är på väg. Var är alla människor på väg idag? De kommer inte längre än till Damaskus eller Syrien. När vi blir träffade av Guds ljus så ser vi vem vi är. När vi endast spenderar pengar och vår tid för nöjen så lever vi i fåfänglighet.

Genom den fråga Jesus ställde till Saulus så fick han en uppenbarelse om Kristi kropp. Om du hatar en annan kristen person så hatar du Jesus Kristus. Saulus namn betyder ”efterfrågad” blev ändrat efter han blev fylld med den heliga Ande, och blev då kallad Paulus ”den lille”.

Vi har ett annat exempel på en person vars namn blev ändrat efter förvandling. Jakob fick ju ett nytt namn Israel. Jakobs bror kallades Esau. Han var en duktig jägare. Han kan jämföras med en sportmänniska idag. Han var en framgångsrik företagare. Men vad längtade Jakob efteråt? Han hade insett att det största arvet var det andliga och inte det materiella. Han längtade efter det andliga!

När jag var ung så såg jag upp till människor i världen som var stora och lyckades bra med sina liv. Men vem har ett andligt seende? Vem är vi idag? Är vi Jakob eller är vi Esau? Jakob var en ynklig människa. Har var inte en duktig människa. Han försökte dock få förstfödslorätten genom sin egen styrka. Vad är vi efter? Varför älskade Gud Jakob? För att Jakob uppskattade någonting evigt. Efter all sin egen möda att komma någon vart så kom Jakob in i sin största kris i sitt liv. Han hade Laban springandes bakom sig och Esau kom framför honom för att möta honom. Han hade ingen stans att ta vägen.

När du har ingen som kan hjälpa dig så har du verkligen en kris. Mose upplevde verkligen Gud när han var på baksidan av berget. Bakslag i vårt liv är ett underbart tillfälle för oss att uppleva Kristus. När allt går bra för oss är det ofta någonting som inte stämmer. I vår svåraste kris tänker vi på Gud. Gud gömmer sig ofta i vår svåra situation. Då kan vi säga till Gud att vi vill uppleva honom. Vi har alla våra problem. Men hur löser vi dessa? Om vi försöker själva så har vi inte förstått vad det handlar om. Vi tror att vi inte behöver Gud. Vi tror att vi kan göra allt själva. När allting är mörkt så kapitulerar vi och kommer till Gud. Då är det allvar för da gäller det vårt liv.

När vi har blivit behandlad av Herren på det här sättet så blir vi inte märkvärdiga mänskligt sätt. Jakob fick också ett nytt namn, Israel. Nu insåg han att han inte har någonting i sig själv och han blev Guds prins.

Paulus betyder den lilla. Många kristna vill vara stora och tala inför tusentals människor. Men våra egna själiska motiv måste dö. När Jesus kom så föddes han som en enkel person. Jag vill fråga dig: Har du något nytt namn? Lever du bara för din egen framgång? För att få en bra familj, bra bil m.m. Om du känner till ditt gamla namn så kommer du att bli en ödmjuk person. Vi borde be att vi kunde få bli Paulus och inte Saulus.

Johannes av korset skriver att välsignad är natten och mörkret, för då ska jag träffa min älskare. När allting är mörkt i våra yttre omständigheter, så har vi verkligen tillfälle att möta Gud. Låt oss be till Herren att behandla oss så att vi också kan bli Paulus, ”det lilla” istället för den mänskliga Saulus. Det första steget för att bli Guds tjänare är att få ett nytt namn. Vi ska vara liten i människornas ögon men Guds prins i Herrens ögon.

Skriven: 09/18 2007

Vi vill ge tillfälle till de som skulle vilja fråga något eller komma i kontakt med oss på adressen:

churchinstockholm@telia.com