gröna ängar

Gröna Ängar: Romarbrevet del 1b

UNDERVISNING. ROMARBREVET VERS 1, DEL 2, ”Kristi Jesu slav” (sammandrag av talat budskap)

Bibelverser: Rom. 1:1; Joh 1:41; Dan. 9:26; Matt 1:21; Luk. 16:9-14; Heb 4:8

Saul betyder ”frågad efter” eller man skulle kunna säga ”eftertraktad”. Om vi vill vara eftertraktade kan vi inte bli använda av Gud på rätt sätt. Det allra viktigaste kravet för att kunna bli Herrens tjänare är för det första att vi inte är någonting. Moses problem i Egypten var att han trodde att han var någonting (Apg 7:22). Faran om vi vill tjäna Herren är att vi vill bli populär. Många unga kristna som vill tjäna Herren vill bli en stora predikanter som kan tala inför tusentals människor. Deras problem är ambition.

Herren vill arbeta genom oss, men vår uppgift är att låta honom leva sitt liv i oss. För att leva Kristus så måste vår person bli förvandlad.

Vi är fortfarande i vers 1 i det första kapitlet i Romarbrevet. I första versen talar Paulus om vem han är. Han såg sig själv som en slav. Han var Jesu Kristi slav. Jesus säger att ingen kan tjäna två herrar, antingen kommer han att älska den ena och hata den andre. En slav har inga rättigheter utan ägs helt av ägaren.

Om vi inte tjänar Herren så tjänar vi egentligen mammon. Bakom mammon finns Satan. Människor tror att de tjänar sig själva när de tjänar pengar men egentligen tjänar de Satan. Om vårt liv i världen går ut på att tjäna pengar så är vi slav till mammon. Det är många människor som är slav till pengar idag. Människor tror att pengar ger frihet men i Guds ögon är pengar mer än snara. Ofta kan smarta människor lära sig att tjäna mycket pengar men i Guds ögon är de ”dumma” eftersom de tjänar mammon (Satan). Vi kan också se detta när Mose kastade staven som blev en orm (2 Mos 4:3). Bakom staven så gömde sig Satan. Mose förlitade sig till staven mer än till Gud.

Men vi kan också använda pengar på rätt sätt. Det kan vi göra genom att använda pengar för att främja Guds rike. Kvinnorna som följde med Jesus försörjde honom (Matt 27:55). På domens dag kommer Herren ta hänsyn till om vi har visat barmhärtighet till någon. Han kommer också ta hänsyn till hur vi har använt våra ägodelar. Har vi använt de för Guds rike? Om vi inte är trogna i små saker så kommer vi inte få regera med Kristus i nästa tidsålder. När det gäller tjänande så måste vi se att vi antingen tjänar Gud eller mammon. Vi kan inte tjäna båda.

Hur blir man slav? (2 Mos 21:1-6) Det sker först genom att vi blir fångade av fienden. Hela mänskligheten blev fångade av Satan. Som kristna är vi egentligen fria att välja hur vi vill leva. Vi är inte tvingade att vara Herrens slavar. Men vår inställning borde va så här: Nu har jag arbetat så många år i världen och nu vill jag istället tjäna Herren som slav. Då kommer du att alltid vara beredd att gå och utföra det som Gud vill att du ska göra. Du är hela tiden i Hans tjänst. Många kristna är inte lyckliga pga. att de lever för sig själva. Vi tycker att det måste vara hemskt att vara slav? En fri person tror att han kan göra som han vill. Men efter ett tag upptäcker han att han blivit slav till t.ex. sitt arbete. Slaven som stannar i huset far åtminstone mat varje dag av sin herre. Herren i huset kommer att ta hand om slaven. Till och med om någon vill slå slaven så kommer husherren att beskydda honom. Det är intressant att se att slaven fick äta påsklammet medan en anställd tjänare inte fick det. Vad är slavens främsta jobb? Det är att sätta fram mat till hushållet. Allt det slaven gör är för husets skull, det betyder att allt en Herrens slav gör är för Herrens och Hans församlings skull. Sen blev slavens öra genomborrat. Det betyder att en sann slav står vid ingången till huset och hör vad Herren säger. Om vi inte kan höra vad Anden säger så kan vi inte vara slav. Hur kan vi få örat genomborrat? Det sker genom att vi tränar oss att höra Herrens röst. Vårt lyssnande behöver bli helgat.

Att tjäna Herren är en underbar sak. Även om det är svårt ibland så är det underbart att få tjäna Herren. När vi tjänar i församlingen (den förnyade och återupprättade) så tjänar vi Herren. Det finns många saker vi kan göra för att tjäna Herren. Det finns många praktiska små saker vi kan göra för Herren. Vi tror att små saker inte räknas, men så är det inte. När vi gör sådana små saker så kan Herren ge oss ansvar. (2 Mos 21:1-6)

Herren vill frälsa oss till den grad att vi kan bli hans slavar. På slavens panna står det: Tillhör Herren! Vi borde säga till Jesus att vi verkligen vill bli en sådan slav. Det finns också något som kallas belöning. Paulus blev kallad till apostel av Gud själv.(Rom 1:1) Vi bestämmer egentligen inte själva att vi vill bli Herrens tjänare, utan det är Herren som kallar oss. Vad betyder apostel? Det betyder den som är sänd. Deras uppgift är att distribuera Herrens rikedomar till Guds folk. Jag hoppas att den här första versen i Romarbrevet har hjälpt oss.



Vi vill ge tillfälle till de som skulle vilja fråga något eller komma i kontakt med oss på adressen:

churchinstockholm@telia.com