Syster Anna

Ekumenik-slottet

ALLMÄNT. Det var en gång ett slott. Slottet låg inte så väldigt, väldigt långt härifrån. Det ligger där ännu idag, och fungerar som säte för ett gäng diverse pastorer och präster. Också annat kyrkfolk, munkar och nunnor ibland, och ungdomar som vill prova på livet i en kommunitet, huserar där. Där sitter de och samtalar gemytligt i de ombonade och vackra rummen i slottet, med brasan tänd i kakelugnen bakom sig. Och så samlas de till tidebön i sitt lilla kapell fyra gånger om dagen. Där sitter de på knäna på mattor på golvet och inandas doften av rökelse.

Nya slottet Bjärka-Säby nära Linköping i Sverige som sköts av

Tidskriften Pilgrim har ekumenik i verkligheten. Vanligtvis ordnar de retreater och seminarier, men Daniel och jag har besökt det två gånger på en ungdomshelg som de ordnar varje allhelgona. Helgen är uppbyggd så att man väljer mellan olika seminarier som går parallellt, och får höra kändisar som Peter Halldorf (pingstpastor), Martin Lönnebo(biskop i svenska kyrkan), Ylva Eggehorn (författare), Hans Johansson (pastor inom Evangeliska Frikyrkan), Per Åkerlund (präst i svenska

kyrkan) och (i år) fyra nunnor från två olika (katolska) klosterorden. Och ofta har seminarierna formen av samtal mellan två eller flera av dessa, och så med "publiken".

Mellan seminarierna stillar man sig ofta till tidebön, på lördag kväll är det lovsångs- och förbönsgudstjänst och på söndag avslutas helgen med mässa. Man kan också välja mellan olika musikuppträdanden (men utan mikrofoner eller extra teknikanordningar = ganska lugn musik) på kvällarna.

Det som tilltalar mig är den stilla och ödmjuka(!) stämningen. Och när nunnan talar mer upphetsat om vikten av andligt tal och sång än pingstpastorn, då blir jag bara så glad! Alla samfunds traditioner har sina rikedomar, och jag tror att vi genom att ta del av dem får en större och rättare bild av vem vår Gud är.

Besök Pilgrims hemsida på:

http://www.tidskriftenpilgrim.nu/default.asp

Många tänkvärda ord
Diskussion mellan Per Åkerlund, Hans Johansson och Syster Sofie
Nya Slottet Bjärka-Säby