Arun gifter sig med "50% kärleks och 50% arrangerat äktenskap"

När skall man gifta sig?

ALLMÄNT. För endel får den biologiska klockan bestämma, för andra är det föräldrarna: När skall man gifta sig?

Liftarens guide till galaxen kommer fram till att livets mening är siffran 42, men så enkelt svar har inte frågan när skall man gifta sig.

Frågan kan delas upp i flera mindre villkor som först skall uppfyllas:

1. Om man brinner av åtrå

Det finns massor med människor som på riktigt har en så kallad Paulus-kallelse. Paulus: ’’Men den gifte tänker på vad som hör världen till, hur han skall vara sin hustru till lags". Men det är bättre att gifta sig än att brinna av åtrå. Det är inte gott för mannen att vara ensam, men ett äktenskap kan leda till konsekvenser (jmfr. lustgården och frukten). "Uppfyllen jorden" är mänsklighetens plikt som är tagen för seriöst i vissa länder. Det finns mycket gott att göra utanför familjelivet.

2. Någon att gifta sig med

Ofta är det här skon klämmer, det finns för många eller för få. Bibeln ger oss tipset: "Gå inte som omaka par i ok med dem som inte tror. Vad har väl rättfärdighet med orättfärdighet att göra? Eller vad har ljus gemensamt med mörker? Hur kan Kristus och Beliar komma överens? Eller vad kan den som tror dela med den som inte tror? Vad kan ett Guds tempel ha för gemenskap med avgudarna? Vi är den levande Gudens tempel, ty Gud har sagt: Jag skall bo hos dem och vandra med dem, och jag skall vara deras Gud, och de skall vara mitt folk. Därför säger Herren: Gå ut från dem och skilj er från dem och rör inte vid något orent. Då skall jag ta emot er, och jag skall vara er Fader, och ni skall vara mina söner och döttrar, säger Herren, den Allsmäktige" (2 Kor. 6:14).

3. En viss livserfarenhet

Ingen blir tillräckligt redo för ett äktenskap eller för barn. Men att vara vuxen med förmåga att ta hand om sig själv och den andra är viktigt för att inte äktenskapet skall falla platt ner.

4. Hälsa och mental balans

På ett sätt är ingen helt frisk, åtminståne inte för alltid, och en del av äktenskapets idé är att man inte är ensam när man behöver hjälp. Men om man har svårt att må bra ensam kan det bli änny tyngre att må bra tillsammans med någon. Om man har svårt att tygla sin ilska kan det också vara bra att glömma äktenskapstankarna och be om ett mirakel först.

4. Den enda rätta eller rätt inställning

I Indien och i många andra länder ordnas flera äktenskap fortfarande av föräldrarna. Arun Kunder, en man som själv skall gifta sig snart, berättar att arrangerade äktenskap har mycket större chans att överleva än de där man själv fått välja. I hans eget fall är det "hälften kärlek och hälften arrangerat". Han talade om "love marriage" och "arranged marriage". Han sade att en av orsakerna till de färre skilsmässorna i arrangerade äktenskap är att man i städerna lever ett modernare liv och kanske inte bryr sig så mycket om vad släkten tänker om man kommer på att man vill skilja sig. Föräldrarna ser utanför förälskelsens tunnelseende. Trivs ni i varandras närhet? Har ni roligt tillsammans? Mår ni bra av varandra? Kan ni lita på varandra? Lämnar han WC-locket uppe? Intimiteten får man bara man ger sitt hjärta först. Därför kan man inte vara gift på prov.

5. Pröva förhållandet

Många är rädda för att gå vidare från sällskapandestadiet. Endel väljer att flytta ihop eller att fortsätta sällskapa år efter år. Att ta reda på den andras karaktär och hjärta är viktigt innan man fattar beslutet att gifta sig. Men det detektivarbetet borde inte ta längre än två år. Om man efter en lång tid inte är villig att lova den andra trohet, varför fortsätter man alls?

Sen är det bara att köra och att låta den andra parten blomma stort och fint! Se upp med grönt på andra sidan diket, alla har dåliga dagar, också de som finns på andra sidan diket. Rikedomen är vad allt man har tillsammans och allt man gjort tillsammans. En eventuell blixtförälskelse är ingen rikedom.

De här tankarna är summan av 30 års livserfarenhet, och många års "onödigt" sällskapande.

I Indien arrangeras äktenskap ofta