Treenighetens hemlighet – Guds eviga kärlek

UNDERVISNING. Läran om treenigheten är en av de de mest svårförståeliga lärorna i Bibeln. Beteckningen "treenigheten" finns inte i Bibeln, men nog verkligheten. Fadern är Gud, Sonen är Gud och Anden är Gud. Men Bibeln lär klart och tydligt att det finns bara en Gud!

Nu uppträder i Sverige en förening kallad Messianska Föreningen, företrädd bl.a. av namn som Stefan Blad och Lars Enarsson, och påstår att tron att Gud är treenig är en villfarelse.

Jehovas vittnen hånar oss och tycker att vi inte kan räkna. Hur kan tre gånger ett bli ett? Men jag skulle vilja säga: Håna oss inte. Vi försöker bara läsa Bibeln som det står!

1. Även om ordet TREENIGHET inte förekommer i NT:s text, så framkommer det på många ställen i NT att det finns tre personer i Gudomen, men även att de är ett!

1. VID JESU DOP! Matt.3: 17: Jesus döpes, Anden kommer över Honom och Faderns röst från himlen säger; Denne är min Son, den älskade.

2. I Matt.28: 19 står de tre Gudomspersonernas namn tillsammans som likvärdiga.

Så även i 2 Kor.13: 13, i Ef.4: 4-6, i Ef.2: 18, i Gal.4: 4-6, i 1 Kor.12: 4-6 samt i Jud.v.20-21.

3. I Joh.15: 26 och 16: 13-15 omtalas de tre Gudomspersonerna tydligt.

2. Men när det gäller GUDS ENHET, så finns det ett ord i Joh.17: 11, 21-23 som jag har grubblat och funderat på betydelsen av de senaste åren. Där står bl.a.: Helige Fader, bevara i Ditt namn dem som Du har gett mig, för ATT DE SKALL VARA ETT LIKSOM VI ÄR ETT. Hur kan vi vara ett likasom den treenige Guden är ett? (Denna bön fick f.ö.sitt svar i den första församlingen, i den mån det är möjligt i denna ofullkomliga värld. De var ett hjärta och en själ, Apg.4: 32) Och vidare vers.23: jag i dem och Du i mig, för att de skall vara FULLKOMLIGT FÖRENADE TILL ETT. Då skall världen förstå att Du har sänt mig och har ÄLSKAT DEM SÅSOM DU HAR ÄLSKAT MIG. Det tycks framgå av sammanhanget att kärleken är (en om inte rent av) den förenande faktorn i denna enhet!

3. När Paulus talar om kärleken i Kol.3: 14 säger han: Över allt detta skall ni klä er i KÄRLEKEN SOM BINDER SAMMAN TILL EN FULLKOMLIG ENHET (Folkbibeln)! Höga Visan 8: 6 säger att kärleken är stark som döden, en Herrens låga är den. Vi har nog svårt att fatta vilken oerhört stark kraft kärleken mellan Gudomspersonerna är. Fadern säger i Matt.3: 17 om Sonen: Denne är min Son, den Älskade. I honom har jag min glädje. Äkta makar som levat tillsammans länge i ett varmt kärleksförhållande, kan börja att instinktivt känna och reagera på samma sätt inför företeelser de möter, utan att de säger ett ord. Detta förhållande tycks existera till fullkomning mellan Gudomspersonerna. Där finns en Andens enhet, Ef.4: 3. I Hes.1: 19-21 finns en märklig illustration av ”Andens enhet”. De rörde sig i fullkomlig enhet, ty samma Ande var i dem alla. Jesus säger i Joh.5: 19: Sonen kan inte göra något av sig själv, utan endast det Han ser Fadern göra. Ty vad Fadern gör, det gör Sonen.

4. OM DET INTE FINNS FLERE PERSONER I GUDOMEN, KAN INTE KÄRLEKEN VARA EVIG! Jer.31: 3 ”evig kärlek”, 1 Kor.13: 8 ”Kärleken upphör aldrig”.

Bibeln säger att ”Gud är kärlek”, 1 Joh.4: 8. Om Gud var helt ensam förrän Han började skapa, så skulle Han inte ha haft någon annan att älska än sig själv. Och att älska sig själv betecknar Bibeln som en synd, 2 Tim.3: 2. Det står aldrig att Gud älskar sig själv. Men det står på flera ställen att Fadern älskar Sonen och att Sonen älskar Fadern. T.ex. Joh.3: 35 och Joh.14: 31. Kärleksbegreppet förutsätter den Gudomliga Treeningheten!

Här har vi ett begrepp som håller att studera och fördjupa sig i. Det starka kärleksförhållandet i gudomen!

Med en varm kärlekens hälsning, Kurt Allén.