Karin Dahlström

Titta jag flyger!

ALLMÄNT. ”Livet är fjantastiskt” lyder en rubrik på ett av kapitlen i Mårten Strengs bok Titta jag flyger! Berättelser ur en ”dåres” dagbok.

Han skriver, som titeln avslöjar, sin levnadsberättelse i dagboksform. Nämnda kapitelrubik speglar rätt väl innehållet i boken, där han låter läsaren ta del av sitt livs resa upp i medelåldern, en resa som aldrig passerar barndomlandets gränser.

Trots att Mårten Streng passerat 40-strecket har han fortfarande kvar förmågan att betrakta livet och människorna med ett barns förundrade ögon. Boken är full av upptåg och gapskratt, men också en rak och ärlig redogörelse för sorgen över att bli missförstådd och svårigheterna som det ibland innebär att följa sin kristna övertygelse.

Vi får följa Mårten från hans barndoms Smedsby, där han likt Emil i Lönneberga inte sällan råkade i knipa på grund av ständiga hyss, vidare till ungdomsåren som popidol i bandet Empire, som förde med sig både berömmelse och ett vilt leverne med lidande studier som följd.

Efter att ha blivit troende kristen i 17-årsåldern tog livet en ny vändning. Tack vare sin musikaliska begåvning kom han in på Sibeliusakademin, trots att han saknade studentexamen. Han gifte sig med missionärsdottern Lena och med henne delade han en längtan ut till missionsfältet i Venezuela. Det blev aldrig av att åka till Venezuela, utan i stället fann han ett missionsfält på närmare håll, i skolor, fängelser, på daghem och sjukhus.

Mårten Streng har inte satt någon nämnvärd energi varken på stilistiken eller strukturen i sitt berättande. Boken antyder till en början att läsaren får följa hans liv i kronologisk ordning. Men efter att ha redogjort för sin barn- och ungdom och tiden efter sitt giftermål tar berättandet en ny vändning.

Plötsligt lösgör sig berättelserna från mönstret och börjar sväva fritt. De blir nu mera temabetonade och här och där flikar han in vitsar och roliga historier, som har något slags anknytning de episoder han berättar om.

Trots att boken spretar åt olika håll och uppfyller få av de krav som man vanligtvis skulle ställa på en välskriven bok, så är den full av smittsam energi.

Likt en modern Sven Duva gör Mårten Streng det på sitt sätt, både skrivandet och livet i övrigt. Att han inte håller sig till reglerna, utan gör ”ständigt rakt tvärtom”, kan knappast ses ett uttryck för rebelliskhet.

Han har valt clownens roll som snarare avslöjar det människofientliga i samhällets fyrkantiga levnadsregler och ibland dumheten hos dem som upprätthåller dem. Barnen har blivit hans närmaste förtrogna och tillsammans med dem har han bildat ett slags armé mot känslokyla och politisk korrekthet.

Recensionen handlar om boken "Berättelser ur en ”dåres” dagbok" av Mårten Streng. Boken är på eget förlag 2007.

Vill man veta mera om "Titta, jag flyger!" eller beställa boken går det bra att skriva till marten@mumsfilibabba.net eller ringa 040-5442 531. Böckerna finns också på Mumsfilibabba Shop i Smedsby/Korsholm, på Allkristet i Vasa, Jstad och Karleby, i Finska Bokhandeln i Vasa och i Jakobstads Bokhandel, i Sion (Vasa) och på förlaget Ordet i Helsingfors och i Kvevlax Missionskyrka ... och kanske också annanstans ... Pris: 17 € + porto.

Mårten Streng

Mårtens alter ego, clownen Motzky
Bokpärmen
Mårten och hans kompis Bongo