Janne och Iphone skiner ikapp

Janne gillar Iphone

ALLMÄNT. Användargränssnittet och känslan på Iphone sätter morgondagens standard på telefoner och mediaapparater, säger Janne Sivonen, mediastuderande på Arcada.

Janne. som köpte Ihpone i USA för några hundralappar, är nöjd med sin telefon. Skärmen är ljusstark och fotografier visade med telefonen ser bra ut.

Genom att peta på skärmen kan man navigera, förstora och förminska, bläddra och skriva. Som med andra småapparater är skrivandet det knepigaste eftersom fingrarnas precision är begränsad och ett idealiskt fullstort tangentbord är uteslutet.

Marknadsledaren Nokia med sin 38% marknadsandel får i och med Apples Iphone nya idéer för sina mediatelefoner.

Janne visar hur telefonens rörelse och accelerationssensorer möjliggör för spel som labyrinth, där man rullar en kula förbi hål bara genom att vicka på telefonen. En annan tillämpning som är vanlig på pocketkameror där stående och liggande bilder kan svängas så att de passar skärmen bättre genom att vrida på manicken.

Iphone innehåller en skral kamera och datanäten är begränsade till WLAN och GPRS, det senare känns aningen 90-tal i en annars futuristisk grej.