Gröna Ängar: Romabrevet del 2a

UNDERVISNING. ROMARBREVET Kap 1,vers 2, del 1 ”Evangelium som var utlovat genom profeterna” (sammandrag av talat budskap)

Talare: Sungun Datum: 2002-10-16

Titel: ROMARBREVET Kap 1,vers 2, del 1 ”Evangelium som var utlovat genom profeterna” (sammandrag av talat budskap)

Bibelverser: Rom. 1:2; 1 Mos. 3:15; 22:28; 2 Tim. 1:9; Tit. 1:2; 5 Mos. 18:15-22; 1 Pet. 1:10-12; 2 Pet. 1:19-21; Upp. 2:28; 22:16; Matt. 24:27; Mal. 4:2

Skillnaden mellan de fyra evangelierna och Romarbrevet är att i evangelierna presenteras Kristus som Gud och människa som verkar utanför oss i vardagen medan han i Romarbrevet, efter sin död och uppståndelse blivit den livgivande Anden (Joh 20:22, 1 Kor 15:45). Han kan nu vara i oss som vår person och vårt liv (Gal 2:20, Kol 3:4). Många kristna uppskattar bara evangelierna för att där är Herren mer konkret och hjälpsam. Men som enbart människa på jorden kunde Jesus inte verka i och genom oss. Han måste vara vårt liv och vår person så att Han kan uttrycka sig genom som sin organiska Kropp (1 Kor 12:27). Herren önskar idag att leva och uttrycka sig genom sin Kropp. Hans Kropp utgörs av Kristus och oss troende som lemmar. Vers två säger att evangelium om Kristus var förutsett i Gamla Testamentet. Det första avsnittet som handlar om evangelium finns redan i berättelsen om Adam och Eva. Herren utlovade evangelium redan efter deras fall när de gömde sig från Guds närvaro för att de insåg att de var nakna. När vi upplever tomhet i vår tillvaro, då är vi NAKNA! Då flyr vi från Herrens ansikte och försöker täcka vår nakenhet med tillfälliga mänskliga lösningar som inte är något annat än löv som faller av vid minsta vindpust. Det är då vi behöver täcka oss med Kristus, som Gud täckte Adam Och Eva med skinnet (lammet). Han har en gudomlig plan för vårt liv, bara vi vänder oss till Herren, kan till och med våra misstag rättas till och bli till välsignelse. Även våra misstag sker med hans vetskap.

Vad har Herren utlovat i 1 Mosebok? Det är att kvinnas säd ska krossa ormens huvud. Varför möter vi svåra saker i vårt liv? Det är för att vi ska få tillfälle att låta kvinnans säd som är Kristus, krossa ormen i våra omständigheter. Ju mer vi låter Kristus krossa ormens huvud i vår vardag desto mer blir han ärad och denna profetia blir uppfylld!

Evangelium var också utlovat av profeterna. Vad gjorde profeterna? De talade Herrens ord. En sann profet idag har ett budskap som är centrerat kring Kristus och församlingen. När en sann profet talar så känner vi djupt inom oss att det han säger har sanningssubstans och ingjuter livskraft. Det är som att livets ljus med sin gudomliga energi stadigt sprider sig djupt in i vår ande och själ, lugnar vårt oroliga väsen, gör oss klarsynta och nyktra, hoppfulla och får oss att mogna i Kristus. I Petrus brev står det hur profetiskt tal tas emot (2 Pet 1:19). Ett tecken på att vi får profetiskt ord är att vi får ljus och liv. Medan lampan lyser klarare och klarare, kommer det profetiska ordet att bli klarare och klarare. Herrens önskan är att vi alla skulle komma in i den profetiska funktionen.

När det är som mörkast i världen kan vi uppleva morgonstjärnan. Vi kan inte se morgonstjärnan när det är dagsljus. När vår omgivning är mörk och till och med becksvart, kan vi uppleva morgonstjärnan genom den profetiska Anden i stället för hopplöshet och depression. Ju mer vi lyssnar till det profetiska ordet blir vi som morgonstjärnan som lyser upp. Gryningen är snart här! Å ena sidan är det mörkt i världen idag, men vi borde ändå uppleva Herren som morgonstjärnan. Det kan också jämföras med de tio jungfrurna, där bara fem hade olja kvar när brudgummen kom (Matt 25). Brudgummen är på väg! Låt oss be att våra kärl (väsen) blir fyllda med Andens olja.

Oljan som vi fått kan ingen ta ifrån oss. Vi behöver mycket olja! Men har vi tillräckligt med olja? Om vi bara tycker att allting i världen är så hemskt, har vi inte sett morgonstjärnan! När Jesus kommer, kommer han som en tjuv och tar de som är vakna och ser morgonstjärnan. Må Herren förläna oss sin nåd så att vi kan bli fyllda med olja genom det profetiska ordet om Kristus och församlingen.

Låt oss öppna vårt hjärta till Herren som är i oss. Ropa på Hans underbara namn, Herre Jesus, och frigör din ande. Andas ut död, depression, ängslighet och andas in Kristus som är liv, ljus, fred, vila och glädje. Då kommer vi att erfara och uppleva Hans rika person och att Han är verklig. Halleluja!



Skulle du vilja fråga något eller komma i kontakt med oss? Gör det då via e-postadressen: churchinstockholm@telia.com