Symenon (Mikael Store) och Hanna (Camilla Klockars) i templet

För dig - Jultablå i Gamlakarleby stadskyrka!

ALLMÄNT. Också i år gavs en stor jultablå i Gamlakarleby stadskyrka. Ca 70 vuxna aktörer, solister, tekniker, dansare var involverade och liksom tidigare hade vi ett levande Jesusbarn!

"För dig" var temat på årets jultablå som kunde karakteriseras som lite enklare till sin uppbyggnad mot tidigare år.

Tablån inleddes med en sång till psaltarpsalm 13 under vilken ett bildspel som var gjort av Thomas Enlund sköts på väggen... "How long oh Lord will you turn the other way... how long oh Lord..."...

Sen tog själva handlingen vid från bebådelsen, Elisabeth och Johannes fram till själva födelsen, herdarna och de vise... Här i Karleby kunde vi ju alltså genomföra tablån eftersom det fanns 3 visa män (i motsatts till vad som berättas om Jakobstad...he, he...).

Bland solisterna kan nämnas namn som Camilla Klockars, Anders Sjöberg, Sarah Timonen, Emilia Björkgren, Malin o Kristoffer Sandbacka, Jukka Ylimäki. Hela tablån kryddades av Sergei Popovs virtuosa violin.

För ljudet stod House of Dread med Anders Häggblom i spetsen och gjorde det möjligt att ge en helgjuten kväll trotts att kyrkans akustik inte är perfekt för lite modernare musik.

Lena Brunell var i år liksom närmare 10 år tidigare mamma till tablån. Hon har plåckat ihop låtarna, sammanställt manus och vidtalat aktörer. Ingmar Byskata som leder Gospelkören och Paletten står å sin sida för körarr till de flesta låtarna och inövande av kör och orkester.

Bland låtarna kan nämnas den traditionella Ära vare Gud i höjden, men den var nog den ända traditionella julsången. Mary did you know, som återfinns på Nina Åströms julskiva, Kun joku on lähellä Jesusta av Pekka Simojoki och många flera...

Här ser ni lite bilder från tablån så kanske ni kan få en liten smak av hur vi hade det i en nästan fullsatt kyrka under de två uppföranden som gavs...

Riktar också här mitt och församlingens varma tack till alla er som gjorde tablån möjlig genom att sätta era gåvor i Guds tjänst mitt i julbrådskan.

De Vise (Jukka Ylimäki, Matts Sweins, Mats Kankkonen)
Magnificat... Marias Lovsång!
Den heliga familjen...
Glada Herdar finner att det är just som ängeln har sagt. (Tom Frilund, Eirik Raikula, Anton Häggblom)
Lovsångs dansgruppen Machol l'Adonai deltar i jublet vid födelsen!
Men Josef lyssnar till Guds tilltal i drömmen och de föder Jesus i Betlehem
Josef(Kristoffer Sandbacka) som var en rättfärdig man var berädd att lämna Maria(Malin Sandbacka) för att barnets far skulle få ta sitt ansvar,,,
Johannes (Jukka Ylimäki) omgiven av sina anhängare!
Johannes är född, stolta Elisabeth(Britten Kankkonen) och Sakarias(Peter Jansson) visar upp den unge.
Psaltaren 13 med Anders Sjöberg och Camilla Klockars