Grabbarna följde modet i väst

Indier med vision

ALLMÄNT. I Indien tar man bibelversen "Utan uppenbarelse går folket vilse" på allvar. Där har pastorn för New Life Mumbai, pastor Joseph, en kraftig vision för staden.

Fredi och Linus gjorde en otrolig resa till Indien i somras. De blev emottagna av församlingen New Life Mumbai. De fick se och uppleva hur en församling verkar och mår bra - mitt i nöden.

I vissa delar av Indien är det livsfarligt att vara kristen, men i Mumbai finns det åtminståne en församling som verkar vara populärt i sammhället . Församlingen har med gediget hårt praktiskt arbete erövrat ny mark:

Församlingen håller förskolor och lekisar i några av de 28 000 slumområdena som finns i Mumbai. De flesta av barnen kommer från hindu-familjer och en del är muslimer. I förskolorna lär de sig en hel del praktiskt men undervisningen är ändå rakt kristen.

Församlingen har också arbete i en av de få spätelsk-ghettona som finns på jorden! I de här kvarteren rörde sig människor med bara armarna medan de stödde sig på baken, benen var borta. Ledarna säger att Jesus älskade de sargade och att vi skall göra det samma.

Överallt i verksamheten följs vissa mönster: Ett tydligt lokalt ledarskap plockade från spätelska, sluminvånare, rikare. Cellgrupperna var viktiga, utbildningstillfällen, större söndagsfester i olika platser runt om i Mumbai. Ett annat mönster är att hela verksamheten bygger på generositet. Församlingens arbete får inget statligt, internationellt eller utomstående stöd. Många av de som arbetar i kontoren, som lärare och ledare får ersättning. Allt kommer från medlemmarnas egna gåvor!

Församlingen har också riktat in sig på businessmiljöer, i synnerhet i call-centers. Indien är en av världens största call-center leverantör och församlingen har fått tillstånd på vissa företag att hålla samling i pauserna. En pastor berättar att de fått rapport om att de bönesamlingarna förbättrar effektiviteten på företagen.

Församlingens medlemmar är otroligt generösa och vänliga. Största delen av nya männskor som kommer med kommer via sina vänner och de kommer med till cellgrupperna. Under Fredis och Linus vistelse träffade vi många med mäktiga vittnesbörd: "Jag knarkade och Jesus gjorde mig fri", "Jag hade svåra sår från barndomen och jag har blivit helad", mfl.

Det som berörde Fredi och Linus mest var kanske inte ens generositeten eller det omfattande arbetet, utan den spontana syskongemenskapen som uppstod med dessa villt främmande indier. Vilken fantastisk glädje, tro- och bönegemenskap som rådde tillsammans med Nicky, Soto, Arun, Sashin, mfl.

Visionen för församlingen är att nå människorna i Mumbai. Genom att strategiskt och systematiskt fundera över var människor kan nås och sedan handla efter det. Men allt tycks börja i bön och gudsgemenskap. Går du på i rutiner, internet, tv, böcker, eller har du en uppenbarelse för ditt liv?

På endel stränder verkade som om JS alla plastpåsar spolats i land
Marknad
Mera strand
Fredi diggar strandlivet i Mumbai
Ganska vanlig syn
Avgudarekvisitor
Bönemöte
Fredi bandar in en intervju
Fredi och Arun diskuterar i skymningen
Från studentmötet. Arun i mitten, Linus bakom
I ett annat mötesutrymme (donerat av församlingsmedlemmar) hölls ungdoms- och studentsamlingar. Fredi syns i mitten av bilden
... brevid fanns en tavla dit lapparna flyttades efter hand ...
I ett av möteslokalerna fanns det lappar med böneämnen
Småbutiker vid slummen
I Mumbai byggs det ännu mer än i Helsingfors. Många höghus placeras på slumområdena och i utbyte får de tidigare ägarna en bostad i det nya huset. En klar ekonomisk vinning för markägarna, men alla vill inte sälja sitt område i slummen, förklarar Arun.
Pastor Joseph hade fått en snygg bil i gåva
Fredi och Arun utanför New Life huvudkontoret
Cellgruppsledaren hade spätelska
Cellgruppsmöte i slummen
Skylten som delvis syns i förra bilden uppe till höger
Utanför möteslokalen i spätelska ghettot
Glad typ
De här är söta barn ur spätelska ghettot
Del av New Life-församlingens barnarbete i slummen