Gröna Ängar: Romabrevet del 2b

UNDERVISNING. Titel: ROMARBREVET Kap 1, Vers 2, del 2 "utlovat genom sina profeter i de heliga skrifterna" (sammandrag av talat budskap) Talare: Sunon Datum: 2002-10-30

Gud hade lovat att Messias skulle komma. Hur kan det komma sig att judarna och särskilt de skriftlärda missade vem Jesus Kristus var? Nästan alla av dem förstod inte vem han var förutom två stycken, Simeon och Hanna (Lukas 2) . Simeon och Hanna hade en rätt förståelse om vem Jesus var. De flesta väntade på att Messias skulle komma tillbaka och inrätta sitt rike på jorden. Men de väntade sig en kung, inte en liten människoson. Bara Simeon och Hanna förstod att Jesus verkligen var den Messias som skulle komma. Den Messias som Judarna väntade på är egentligen Jesu andra tillkommelse då han kommer i makt och härlighet. Men när Jesus kom första gången, kom han som en liten snickarpojke. Många kristna idag väntar på en stor väckelse. Det kommer inte att ske att hela Sveriges och Finlands riksdag omvänder sig till Gud och att hela skolsystemet skulle förändra sig och börja med morgonbön igen, snarare kommer avfallet att tillta. Men det kommer att ske en annan slags väckelse. Den väckelsen är inte så synlig utåt. Den innebär att en liten skara kristna lever brudens liv och väntar på hans återkomst och utför den andliga tempeltjänsten i det lokala församlingslivet som Simeon och Hanna. Där sanningen troget förkunnas i enlighet med Guds ord och människor tas omhand. Även om det är få som praktiserar detta så är detta en väckelse för Herren. Men i nästa tidsålder, alltså i tusenårsriket, kommer Guds rike i full styrka. Då behöver vi inte längre några sjukhus m.m.

Om vi läser 1 Mos 3:15 ser vi att kvinnans säd ska krossa ormens huvud. Kvinnans säd syftar definitivt till Jesus Kristus. Jes. 7:14 säger att en jungfru ska bli havande och hans namn ska vara Emmanuel. Vi ser att både Moses och Elia skriver om Jesus Kristus. I 1 Mos. 12 står det att alla släkter kommer att bli välsignade genom Abraham. Detta syftar också på att Jesus är vår välsignelse. I kapitel 49 står det om Jakobs välsignelse till sina tolv söner. Han profeterar om Juda och säger "Spiran ska inte vika från Juda, inte härskarstaven från hans fötter, förrän han som den tillhör kommer och folken blir honom lydiga". Jakob profeterar om att det ska komma någon från Juda stam och alla nationer kommer att lyda honom. Detta syftar på Jesus som skulle komma och regera över hela jorden. Om vi går till 4 Mos. ser vi kopparormen som hängs upp på en påle. Israelerna blev helade när de såg på kopparormen. Detta är också en förebild på Jesus. Vi knorrar också ibland när vi vandrar i "öknen". Då kan ormen komma och bita oss. Men då är vår räddning att se på Jesus på korset. Det kommer att hela oss. När vi är gnälliga är det ett tecken på att vi har blivit bitna av "ormen". Då kan vi vända oss till Jesus och säga: Jesus förlåt, Jesus fräls mig. Då försvinner giftet från oss. Vi måste vara vaksamma när vi har blivit bitna! Om vi inte gör något åt det så kommer giftet att döda oss.

Jag älskar en sång av Charles Wesley som säger "Min mäktige frälsare". Tänk vad underbart att Jesus frälser oss från Satans gift. När vi anklagar våra syskon så är det faktiskt från Satan.

5 Mos säger att Herren ska resa upp en profet som Mose och att de skulle lyssna på honom. Detta syftar på Jesus som vi ska lyssna på. Om vi inte lyssnar på honom så kommer vi en dag att få betala för det.

Jer. 23:5 säger att han ska regera som kung. Många skriftlärda förstod säkert att den här versen syftar till Messias, men de väntade att han skulle komma som en mäktig kung som skulle regera hela jorden.

I Jesaja står det att en jungfru ska bli havande och föda en son och han ska kallas Emmanuel. Maria blev havande utan en man så att säga. Det var Maria och den Helige Ande. Syndens natur kom aldrig in i Jesus. Syndens gift var inte i honom. Men han hade ändå köttets gestalt.

(fortsättning följer...)

Skulle du vilja fråga något eller komma i kontakt med oss? Gör det då via e-postadressen: churchinstockholm@telia.com