Oron tränger sig på!

UNDERVISNING. Hur tog Jesus oron?

Oro

Joh 12:25-33

Jesus sade: ”Den som älskar sitt liv förlorar

det, men den som här i världen hatar sitt

liv, han skall rädda det till ett evigt liv. Om

någon vill tjäna mig skall han följa mig,

och där jag är kommer också min tjänare

att vara. Om någon tjänar mig, skall Fadern

ära honom.

Nu är min själ fylld av oro. Skall jag be:

Fader, rädda mig undan denna stund? Nej,

det är just för denna stund jag har kommit.

Fader, förhärliga ditt namn.” Då hördes en

röst från himlen: ”Jag har förhärligat det

och skall förhärliga det på nytt.” Folket som

stod där och hörde detta sade att det var

åskan, men några sade att det var en ängel

som hade talat till honom. Jesus sade: ”Det

var inte för min skull som rösten hördes,

utan för er skull. Nu faller domen över

denna världen, nu skall denna världens

härskare fördrivas. Och när jag blir upphöjd

från jorden skall jag dra alla till mig.”

Detta sade han för att ange på vilket sätt

han skulle dö.

Oro är något som tar vår energi, drar ner oss i mörkret och får oss att tappa fotfästet ibland. Men vad ska vi göra av den... Oron som tränger sig på i våra liv?

Jesus är orolig i vår text idag. Han är ingen känslokall superhjälte. Det slår mig ofta när jag öppnar min Bibel. Han känner med den sörjande. Han blir ledsen av sjukdom och lidande. Han blir arg av skenhelighet och dubbelmoral. Och Jesus är faktiskt också orolig.

”Nu är min själ fylld av oro...” säger Jesus. Vad gör han av den? Viker han till undan för att bespara sig från den? Kallar han på en legion änglar, för att ge honom frid och ro? Nej, han går rakt in i den, ”...det är just för denna stund jag har kommit...”. Jesus vet vad som är Hans uppgift och varför han har kommit. Detta varför och vart ger honom också ett hur: Med Guds hjälp.

För dej och mig innebär dethär att vi måste söka svar på vårt varför. Jag behöver veta varför jag finns här. Du behöver veta att just du är planerad av Gud själv, en omätligt värdefull skapelse med mening och mål. Du är inget sammanträffande, ingen blandning av två människor eller släkter, utan en unik skapelse, uttänkt och planerad av Gud själv. Den insikten och utsikten, den stora bild som Gud låter oss se glimtar av ibland, hjälper oss att leva med oron. Den hjälper oss stå ut med vår egen och världens halvfärdighet, för vi ser vartåt vi är på väg.

En sång av Jore Marjaranta har förföljt mig den senaste tiden. Han sjunger ”Olet osana suurempaa suunnitelmaa...” - Du är en del av en större plan. Och Guds plan för dej är världens bästa. Han känner dej, älskar dej och vill dej väl. I Hans hand får vi hjälp att stå ut med oron. Vid Hans hand får vi vandra igenom livet!

Per Stenberg

tf.informatör

per.stenberg(a)evl.fi