Christian

CH: Ät inte mer än du förbrukar

ALLMÄNT. Industrialiseringen och maskinerna har gjort motionen överflödig för att överleva, suckar Christian "CH" Haglund som är delägare i ett träningsföretag.

Övervikten, som är ett stort problem i välfärdssamhällena, är en långsiktig följd av ett allt bekvämare och effektivare leverne hos invånarna. Vattenkranar, vägar, bilar, bussar, tåg, datorer, robotar, skogsmaskiner, lyftkranar, traktorer, mm har ersatt våra muskler.

- När vi har mindre muskler så förbrukar vi mindre, berättar Christian. Det bästa om man vill hållas enkelt i gott skick är att utveckla de stora muskelgrupperna: bröst-, rygg- och benmusklerna.

- När vi förbrukar mindre än vi äter börjar fläsket öka.

Det är andligt att ta hand om sig och sin kropp, såklart inom rimliga gränser, en träningsmani är inte heller sunt.

- Kroppen är Guds tempel, vårda din kropp. Gud skapade inte människan lat och fet, säger Christian bestämt.

Men vad skall man då göra om man inte behöver göra något och hur skall man få motivation?

- Dagens Nyheter skrev nyligen att kroppen blir tio år yngre av bara lite lätt motion på tre timmar i veckan. När man börjar med motion är det så skönt att man vill hålla på med det. Kroppen är skapt för att röra sig, berättar Christian.

Det är också där Christians tjänster med personlig träning kommer in i bilden. Endel har svårt med disciplinen, andra vill bara ha en så effektiv och övervakad träning som möjligt.

- Om man har lite tid lönar det sig att göra en intensiv träning, men för otränade kan det kännas jobbigt och då är det bättre att ta det lugnare, förklarar Christian.

Regelbundet är ett ord som Christian ofta använder. Både när det gäller mat och motion. Man skall äta mångsidigt 5-6 gånger per dag, då hålls man mättare och man äter inte lika mycket. Sockerhaltiga produkter är ett nej-nej för icke-idrottare. En annan sak som Christian varnar för är att svälta sig, då börjar kroppen lagra precis allt som kommer in.

- Ät ungefär 500 kalorier mindre i dagen än du förbrukar, då kommer du att gå ner i vikt, tipsar Christian. Fett kan inte punktbrännas, men genom att få mera muskler på kroppen så får man en fastare kroppssammansättning. Dessutom ger en muskulösare mage och rygg bättre hållning.

Endel flickor tror att de blir som stora body-builders om de börjar träna mera. Hur är det?

- Flickor har så lite testosteron så de löper nog ingen risk att bli stora, utan de blir fastare. Om de tränar målmedvetet i tio år, kanske ... Men bodybuilders kör med stereoider, svara Christian.

Tack för intervjun säger vi till Christian medan han skyndar sig iväg till nästa kund.



Christian omsätter en sund själ i en sund kropp