Hanna, arkivbild från sommaren 2007

Hälsningar från år 2064!

ALLMÄNT. I Kathmandu dalen har våren äntligen kommit. Mahgh-månaden närmar sig sitt slut med stormsteg och dagarna blir allt varmare och soligare! Det är en lättnad efter alltför många iskalla nätter utan Finlands bekväma centralvärme....

Efter en vecka i Nepal, i staden Patan som ligger söderom huvudstaden Kathmandu, saknar jag en mjuk varm säng att sova i och underbart smaklös finsk mat!

Maten i Nepal är lik den indiska -starkt kryddad, smakfull och mångsidig! Sätter du dig vid ett bord med nepaleser, har din tallrik snabbt blivit fylld med lite av var och ens mat! Nepaleserna älskar sin mat och vill mer än gärna dela med sig av den, precis som med husrum, råd och hjälp.

En typisk nepales bär på mottot: Don't worry, be happy!

För tillfället är Nepal ett land som är väldigt ostabilt, mitt i ett politiskt kaos. Det kommande valet i april orsakar väldigt förvirrade känslor och åsikter. En del tror inte alls på att ett val kommer att komma. Andra orkar tro trots att valdagen redan två gånger skjutits upp.

Problemet är den kommunistiskt inriktade gruppen Maoisterna. De är en minoritet av folket, och det är en ganska säker sak att maoisterna inte skulle vinna i valet. Eftersom denna grupp tar sig fram på ett rätt så våldsamt sätt, är den allmänna känslan i huvudstaden Kathmandu rädsla och oro inför framtiden. Kommer förbättringen att komma? Blir det något val i år?

Meds striderna mellan maoisterna och statens gurkha soldater pågår, lider landet av en enorm fattigdom.

Vi har ingen elekticitet 11h per dygn. Vi har inget varmvatten. Gas och bensin är ytterst dyra och efterfrågade. Landet kryllar av hemlösa människor, svältande människor, döende människor.

De flesta västerlänningar vet inte ens var Nepal ligger.

Vilken väg kommer Nepal att få fred?