Hanna och nepalsk väninna

Dhal Bhaat och tidiga morgnar

ALLMÄNT. Olika människor värderar olika saker högst. Altruisten värderar andra högst. Eudaimonisten värderar lyckan högst. Materialisten värderar det materiella högst. Hedonisten värderar njutningen högst.

Jag älskar en stor skål hallon med grädde. Jag älskar sena morgnar, mjuka sängar, ömma kyssar, oljiga sallader, god mat, heta långa duschar och lata dagar i solen. Jag föredrar ett arbete jag njuter av framom ett arbete där jag kan förtjäna mycket pengar eller anseende. Därav är jag en hedonist.

Efter dryga två veckor i Nepal har jag börjat vänja mig med vardagens små olikheter. Hedonisten i mig har morrat högljutt och äntligen börjat lugna sig!

Vid gryningen, halvfemtiden, stiger de nepalska kvinnorna upp for att skynda iväg med morgonoffret till bytemplet. Gatorna börjar snabbt krylla av människor redan tidigt på morgonen. Men det är inget problem, efter en lång skön natt -man lägger sig senast halvniotiden. Och jag som älskar att sitta uppe sent och sova länge!

Då kvinnorna återvänder från offerplatsen, tillräder de Dhal bhaat åt sin familj. Dhal, linser, och bhaat, ris, är en rätt som "varje" nepales äter två gånger i dagen. Man äter stora portioner av den urgoda linssåsen, basmatiriset och den spenatlika "sössön" som lär ska förbättra synen. Det smakar himmelskt! Men, två gånger i dagen, varje dag, året runt. Uh!

Lagade faktiskt finsk bekant ärtsoppa häromdagen. Gourmet!

Men, livet börjar lugna sig. Jag börjar såsmåningom sova lugnt (trots hundskall och andra kufiska ljud i slummens natt), vänja mig vid kylan, långa kvällar utan elekticitet, och en sex dagar lång arbetsvecka.

En av de svårare sakerna med att anpassa sig till en vardag i ett u-land, är att måsta glömma sig själv och tanka om.

För den som inte vet, jobbar jag alltså i Patan i ett lågstadium. Jag lär engelska (och konst) åt treor och fyror i Pumori Primary School. Det är en privat skola, dvs. betydligt bättre an statens. Men, skolvärlden här.... ja, det är definitivt ett kapitel för sig själv.

Stearinljus under långa mörka kvällar
Gatubarn i skola
Gumman har roligt
En nepalsk Newari-besläktad gumma
Gårdens hund solar
Vyn ur mitt sovrumsfönster