3 av 33 miljoner.

De kristna i Nepal ber om ett tryggt hemland.

ALLMÄNT. -Nepal har haft religionsfrihet, enligt den skrivna lagen, sedan början av 1990-talet, berättar en av de äldste, Bob. Men i verkligheten kan vi inte kalla det för total religionsfrihet, eftersom förföljelser och avrättningar fortfarande sker.

Jag besökte Patan International Church redan den första söndagen av min vistelse här i Patan. Då var besöket på två församlingsmedlemmars bröllop, och följande vecka vid ett gudstjänsttillfälle.

-Nepal har haft religionsfrihet, enligt den skrivna lagen, sedan början av 1990-talet, berättar en av de äldste, Bob. Men i verkligheten kan vi inte kalla det för total religionsfrihet, eftersom förföljelser och avrättningar fortfarande sker.

Bob blev frälst i sitt hemland England redan i barndomen, till följd av en kristen uppfostran. I Nepal har han bott i nästan 7 år, och stortrivs.

-Först arbetade jag som volontär runt omkring i landet, tills jag verkligen kände Guds kall for mig att stanna som en kristen ledare i Nepal.

-Man hör en hel del grymma berättelser bland sina församlingsmedlemmar. En man kom till oss och blev frälst, vilket ledde till att hans familj och fru övergav honom totalt. Vi brukar kalla det för verbal avrättelse. I ett land med starka traditioner fastbunda med en religion med 33 miljoner gudar, kan det ofta kännas som en ensam kamp för nyblivna kristna, förklarar Bob sorgset.

Patan International Church ligger i andra våningen ovanför den nepalska kyrkan i Nepal. Man kan inte direkt säga att församlingsbyggnaden utifrån ser ut som en kyrka, men det hör till "the Nepali way". Ingenting här ser ytterifrån ut som det "borde". Skolor ser ut som egnahemhus och hem ser ut som övergivna uppbrända skräphögar.

Församlingen är en självständig evangelisk församling. Den internationella delen har ett varierande medlemsantal, eftersom de flesta som besöker församlingen är turister, studeranden, korttids resenärer och volontärarbetare.

Församlingen grundades ursprungligen på 1970-talet som en cellgrupp där 30 personer tillsammans studerade Bibeln. Idag består församlingen av ungefär 2000 medlemmar.

Dagens "heta" böneämnen är de kommande valen. Bob och den övriga äldstekoren ber om bönestöd gällande den svaga och fattiga nationen: de är likt de flesta nepaleser rädda att valen kommer höja våldet istället för att ge lösningar på landets oändliga lista på problem.

För övrigt ber äldstekåren att församlingsmedlemmarna skulle börja våga stå upp för sin tro.

-Den nepalska kyrkan behöver verkliga lärjungar i en tid som denna, suckar Bob. Men tyvärr är det så många som fängslas av rädsla och påtryck.

Livlig och internationell cellgrupp.
Enligt nepalsk tradition får bruden inte le.
Bob, till vänster, tillsammans med annan äldste
Lovsång