Gröna Ängar: Romabrevet del 3b

UNDERVISNING. Titel: ROMARBREVET Kap 1, Vers 3, del 2 "Davids säd" (sammandrag av talat budskap) Talare: Sungun. Datum: 2002-11-13 Bibelverser: Rom. 1:3; Joh. 3:5; Matt. 16:18-19; Upp. 11:15; Luk. 17:21; Matt. 12:28; Upp. 2:26-27; 12:5; 20:4, 6; 5 Mos 17:14-20; 2 Sam 6:17-23; 7:1-16.

Nyckelordet i Romarbrevet 1:3 är uttrycket "Davids säd". Varför är det just Davids säd och ingen annans? Det syftar till Gud som enbart var gudomlig och har iklätt sig mänsklighet genom sin inkarnation. Gud själv kom till oss i Jesus Kristus (Joh 1:1,4). Denne underbare person kom ifrån Davids säd. I och genom David kom Guds rike till jorden på ett praktiskt sätt. Egypten kan inte sägas vara Guds rike, det var istället en förebild på världen, Satans rike. Guds folk kom till sist in i det Goda landet från öknen. Ett rike består inte bara av folket utan också av landet. När Guds folk kom till det Goda landet kan man inte säga att kungariket hade kommit, för det fanns ingen kung. Efter att Josua dog avföll folket och ville börja likna folken runt omkring - hedningarna. När Guds folk ville bli som alla andra i världen började avfallet. Detta resulterade i kaos, mörker och slaveri under hedningarna vilka Guds folk ville efterlikna. Gud lät dem se och känna hur det är att vara under hedningarna vars kungar är efter sitt köttsliga sinne och begär. När de ropade till Herren i sitt lidande skickade Herren domarna. Det liknar de kristnas väckelsehistoria, efter en miserabel avfallsperiod kom den ena väckelsepredikanten efter den andra. Väckelsepredikantens kommande antyder att Guds folk har avfallit. Herrens önskan är att Hans folk ska regera med Honom som medkungar. Det kan bara ske när vi själva underordnar oss det kungliga livet och auktoriteten i vårt vardagsliv. Därför borde vi i vårt vardagsliv ge utrymme till Herren i allting så att Han kan regera och ta hand om oss helt och hållet. Vi behöver inte vara rädda att vi går miste om något som är bra för oss. Det gäller att leva av tro.

Efter domarperioden fick Israel en kung. Den första kungen var Saul. Folket valde Saul som kung trots att Gud inte ville det från början (se förra budskapet). Gud vill själv vara kung för oss. Han är den ende som älskar oss och har omsorg för oss enligt sin vilja.

Halleluja, genom Guds outtröttliga verkande fick Han sitt folk Israel som sitt rike. Vad innebär himmelriket för oss och hur kan vi praktisera det? Om vi läser Uppenbarelseboken ser vi att vi har blivit kungar och präster (Upp 1:6). Vi måste se att vi kristna kommer att ställas inför Kristi domstol, vi kommer inte bara sitta och mysa med lejonen och lammen. Det kristna livet kan jämföras med att gå i skola. En läkare kan inte få sin legitimation utan att klara sin utbildning. Han måste göra många tentor och även en sluttentamen. Det är inte så lätt. Alla kristna som är pånyttfödda är räddade från helvetet men alla kommer inte att få regera med Kristus i tusenårsriket. Många kristna inklusive vi har inte förstått att det kristna livet är en skola där vi behöver lära oss saker och ting. Vi är alla födda in i Guds rike men alla kommer inte att regera i tusen år. Om vi inte kan regera över oss själva i den här tiden, kan vi inte regera med Kristus senare.

I denna tidsålder är det normala lokala församlingslivet förstadiet till den fulla manifestationen av Guds rike i nästa tidsålder. Det kan vi se i Matt 16:18-19. Herren önskar träna oss så att vi blir medkungar genom olika omständigheter som pågår i hela vårt liv. Det tog många år att förbereda David innan han kunde regera som kung. Herren är suverän och har allting under kontroll. Vi borde lära oss att alltid tacka Herren för våra omständigheter.

Hur ska då en kung vara? Enligt 5 Mos. 17 bör en kung ha följande egenskaper:

En kung kan inte vara av utländsk härkomst. En kung i Guds rike måste vara född in i Guds rike genom vatten och Ande (Joh 3:5). En kung ska inte heller ha några hästar. Det betyder att de som vill bli kungar under tusenårsriket måste lära sig att förneka sitt maktbegär. En kung borde inte föra sitt folk tillbaka till Egypten. En del förkunnare och pastorer lockar människor genom att hitta på världsliga aktiviteter och hålla fast vid traditioner, kultur och politik.

En kung ska inte heller ha många hustrur. Det var inte Guds vilja från början att mannen ska ha många hustrur. David föll på den här punkten. Om du har svårt med detta bör du vara försiktig. När föll kung David? Det var när han tog det lugnt och inte var ute och krigade (2 Sam 11). Om vi inte går på möte och istället tar det lugnt så kommer fienden till oss. Vi behöver egentligen ägna all vår tid för att vara ute i det andliga kriget. Vad gör vi när vi inte ber och förkunnar Kristus? Om vi älskar vår fritid för mycket, kanske vi faller. Om vi vill regera med Kristus, borde vi be att Herren bevarar oss.

En kung ska inte samla rikedomar. Alla som vill bli rika avfaller lätt från Herren och blir korrupta. Det finns en del kristna ledare som flyger runt i privatflygplan och lovar guld och gröna skogar. De sitter på de förnämsta platserna och menar att deras rikedom och framgång är en Guds välsignelse.

En kung ska flitigt följa Guds ord. Om man vill utöva kungaskapet ska man vara konstituerad med Guds ord båda invändigt och utvändigt genom att äta med bön så att Ordet genomsyrar våra tankar, känslor och vilja.

En kung borde inte betrakta sig förmer än sina bröder. Även i en liten församling borde ingen betrakta sig förmer än någon annan.

En kung ska vara en person som brinner för Guds hus, alltså en med rent hjärta. David var en man efter Guds hjärta eftersom han sparade allt guld och andra rikedomar för att kunna bygga Guds hus. Trots sina misstag, vilka han omvände sig från, kunde Gud betrakta honom som en man efter sitt hjärta. När David sa att han skulle bygga ett hus till Herren, sa Herren att han kommer att bygga ett hus till David. Det betyder att David, innan han kunde bygga Guds hus, måste själv bli uppbyggd i sitt inre väsen. Detta visar att Guds hus är Guds folk i Nya Testamentet. Innan vi kan bygga hus till Gud, måste Herren forma oss och bygga oss med allt vad Kristus är så att vi blir Guds organiska hus. Vi kan inte byggas till Guds korporativa hus så länge Kristus inte har gjort hem i våra hjärtan (Efes 3:17). Annars består vår enhet endast av ord och önskningar och inte verkligheten. Herren behöver verkligen öppna våra inre ögon.

Må vi alla inviga oss till Herren så att han kan dana oss till sina medkungar som regerar med honom för att föra in hans rike på jorden. Amen.

Skulle du vilja fråga något eller komma i kontakt med oss? Gör det då via e-postadressen: churchinstockholm@telia.com