Rasse själv

Prinsessan knöt vänskapsband på Åland

ALLMÄNT. Den gångna veckan har varit en lite annorlunda vecka här på Åland. Dels är jag på holmen, men det har säkert gått den stora massan förbi, men något som garanterat ingen missade var vetskapen om att Hennes Kungliga Höghet, Kronprinsessan Victoria besökte landskapet.

Örikets båda tidningar har rapporterat nästan varje steg hon tog. Det har varit musei-invigningar och middagar och slottsruinbesök och det ena med det tredje.

Men höjdpunkten för det Åländska folket var väl ändå på torsdagen då prinsessan besökte torget i Mariehamn. Med förväntan att få en liten skymt av henne hade några tusen samlats för att ta del av programmet som bjöds. Det var musik av en blåsorkester, sång av mans-kvintetten Humbles och tal av politikerhöjdare. Men höjdarprogrammet var då Victoria knöt vänskapsbandet mellan Sverige och Åland.

1808 övergick ”ägandet” av Åland till Finland och banden till Sverige bröts därmed. Men nu var det då dags att igen knyta band till det västra grannlandet.

Kronprinsessan var idel humör då hon anlände till torget och gick gången ner mot scenen. Flera gånger stannade hon och hälsade på någon som ville överräcka en gåva till henne. Jag hamnade bakom en dam som ville överräcka en blombukett till henne. Damen var väldigt lycklig då Victoria stannade till och gladeligen tog emot blomstrena och växlade några ord med henne.

Prinsessan charmade Ålänningarna och förgyllde säkert en och annans dag med sitt besök.

Klipp och klistra
Kronprinsessan strålade