På väg till första passet. Klockan är 11.45 och stämningen förväntansfull både hos hund och jägare.

Lyckad men blöt andjaktspremiär!

ALLMÄNT. Andjakten startade traditionsenligt på tolvslaget igår onsdags. Undertecknad befann sig naturligtvis ute i terrängen med förhoppningen att få skjuta ett par änder.

Som vanligt på morgonen då det är andjaktspremiär så var det ganska nervöst och spännande. Morgonkaffet dracks i all hast för alla förberedelserna väntade ännu. Kanoten och båten som vi använder för jakten sattes i sjön redan dagen innan, så den saken var klar, men bössorna skulle putsas och ammunitionen gås igenom. Roliga saker!

Jakten börjar alltid exakt kl 12.00 så jag och min gode far Bjarne satt ännu kl 11.00 i Östensö och drack kaffe och diskuterade dagens taktik. Det fanns kanske inte mycket nyheter i taktiken, för som traditionen är så gör vi nästan alltid på samma sätt ändå. Men eftersom jakt delvis är en social grej så är det viktigt att dricka kaffe. Nåja, nu var det ju jakt som artikeln gällde.

Minuterna innan tolv stod jag i ett buskage med ett pumphagelgevär i ena handen och kopplet till en mycket ivrig och stark flatcoated retrivier i den andra. Pulsen var hög som den alltid är just då. En sista titt på klockan för att konstatera att "jo den är tolv". Smällar hörs i fjärran och jakten kan börja!

Den första halvtimmen var ovanligt lugn. Ett par skottchanser men inget byte. Men så småningom vände turen och den första gräsanden var bärgad! Tillsammans med mid gode far jagade vi av ett par områden och i en pöl hade jag turen att få två gräsänder till. Vera, hunden alltså, apporterade i rask takt. Ett par timmar hade gått och nu var det dags för matpaus i fädernehemmet.

Klockan sju var det så dags för kvällspasset. Vi styrde färden ut mot Sandsundfjärden i Östensö, som alltid, och intog vår position. Eftersom det regnade så var det färre jägare än vanligt ute. Allt i kanoten blev ganska blött och min gode far hade till och med ett grönt paraply, som visade sig fungera oväntat bra, trots att det var jakt som saken gällde.

Pang, pang, pang, pang och pang! Man har ju en ett pumpgevär, många skott, men ner kom den! Under kvällens lopp fick jag ännu en and till och den föll på första skottet. På våra jaktmarker får man bara skjuta fem änder första dagen så här slutade själva jakten för min del. Efter detta var det dags för korvgrillning (i kanoten!!) och kaffe. Mammas smörgåsar smakade underbart!

Våta med nöjda packade vi ihop alla saker och körde tillbaka i mörkret. Klockan hade redan hunnit bli nästan halv elva så det var rejält mörkt.

Saldo: Fem änder, fina samtal, och härliga jaktupplevelser.

Ps. Min far är i skrivande stund i Spanien för att under fem dagar segla en en stor båt över Biscayabukten till Frankrike. En riktig äventyrare!

Flatcoated retriviern Vera i full aktion.
Typisk miljö för sjöfågel i Östensö. Bra jaktställe!
Vera apporterade flera gräsänder.
Korvgrillning under kvällspasset på Bjarnes specialgrill hör till traditionen.
En gräsand till bärgad!
Min far Bjarne och artikelskribenten.