Skolning i stupades vård. Rune Lindblom är i tur att skola intresserade reservister.

Repövning i kyrklig tjänst

ALLMÄNT. När trupper repövades i Syndalen var också det andliga arbetet närvarande med en egen parallellövning. Läs mer om hur vi upplevde det i den här artikeln!

För ett par veckor sedan anordnades den första svenska repövningen för militärpastorer och -diakoner i mannaminne.

Sedan Nylands brigad i Dragsvik fick sin senaste militärpastor Markus Weckström år 2003 har många beväringar hunnit genomgå sin utbildning i förbandet. Efter en längre period med mycket få repetitionsövningar för manskapet var det de senaste två veckorna dags för repövningar i Syndalen.

Nytt för denhär gången var också att en parallell övning under 6 dagar pågick för militärpräster och -diakoner. Fyra militärpastorer och en -diakon infann sig och klädde sig lite osäkert i militärens grönspräkliga kläder. För de flesta av dem låg beväringstiden 15-25 år tillbaka i tiden. Ändå fick vi förvånas över att det militära kom tillbaka i minnet efter lite uppfriskning.

Prästerna och diakonen hade alltså en del egen skolning och en del praktik ute tillsammans med trupperna i Syndalen. Gruppen blev skolad och fick skola reservister i bl.a. stupades vård. Den höll fältnattvarder och besökte vilande trupper. På nära håll fick de också möjlighet att följa med skjutningar och anfall och på så sätt få en inblick i truppernas situation och i nattorienteringens svårigheter.

Glädjande var det att se hur välmotiverade de ca 25 åriga reservisterna var, hur snabbt de färdigheter som hade blivit inlärda under beväringstiden, återkom i minent. Både den skolande stampersonalen och reservisterna kände nog en hel del stålthet över att skolningen satt och att man klarade sig bra.

Med sig hem har denhär lilla skaran en hel del nya tankar att fundera på, en förnyad tilltro till försvarsmaktens möjlighet att beskydda vårt land och en glädje över de välmotiverade och glada unga vuxna som de träffat under övningen. Så ofta ses dagens ungdom som oansvarig och oförmögen på att uppskatta det offer som våra krigsveteraner har gett. Det är dock bara en liten del av bilden. När det gäller tar man ansvar, tänker också på andra än sig själv och tar sig ann de utmaningar som varje generation i sin tur har stått inför.

Fältnattvard i Syndalen.