Payne i Tempelplatsens kyrka

Föreläsning och diskussion med Peter Payne

ALLMÄNT. Under sitt Finlandsbesök delade professor Peter Payne med sig av sin kunskap och diskussionsiver vid olika tillfällen i Helsingfors. På lördag kväll (den 13.9) samlades finska och svenska studerande samt andra intresserade till kvällssamling för att höra Peters specialområde ”Vetenskap och kristendom – världsbilder i konflikt?”.

Det framkom flera tänkvärda filosofiskt och naturvetenskapligt baserade argument på Guds existens i relation till vetenskapen. De teman Peter talade om under sitt besök finns att läsa mera om på hemsidan http://www.intelligentchristianity.net.

På måndagen besökte Peter Payne studentmissionen under diskussionstemat evangelisation och hur man bäst kan möta ”sökare” i studielivet. Det diskuterades kring svårigheter som kan upplevas i mötet med icke-kristna t.ex. rädsla att verka framfusig. Det kan kännas väldigt svårt i praktiken att fatiskt hitta ett tillfälle som känns naturligt att börja tala om Gud, ifall man inte redan är engagerad i en djup diskussion. I den finländska kulturen ses trosfrågor och existentiella värden ganska långt som något privat som man inte direkt börjar tala om med någon som inte är en nära vän.

Hur hittar man en början för att styra in samtalet på ”rätt” spår? Hur väcker man intresset hos den andra? Det gäller att hitta ett sätt att ge en inbjudan till samtal. Genom att vara lyhörd och uppmärksam kan man hitta inkörsportar i samtalet som kan ge tillfälle att leda in på området.

Att helt enkelt visa att man är kristen genom livsstilen kan väcka frågor hos en annan och ge ett tillfälle till samtal. Det handlar mycket om hur man helt enkelt uttrycker värderingar i vardagen, som betydelsen av förlåtelse och medkänsla. Oftast tilltalar kristna värden också icke-kristna . Att tala naturligt om hur tron påverkar en själv utan att säga hur andra borde göra är värt att poängtera. Peter tog upp hur man kan använda det som han kallade en ”teaser” som ett bra knep för att väcka nyfikenhet Om man kan väcka intresse genom att ge antydningar om något som relaterar till kristendomen, men lämna det upp till den andra att fråga vidare, visar det sig oftast om personen vill fortsätta samtalet eller inte.

De flesta av oss har säkert vänner, bekanta eller familj som inte är kristna. Det kan vara viktigt för oss att fundera över vad dessa människor verkligen betyder för oss. Bryr vi oss om deras liv? Vill vi deras bästa? När vi visar människor i vår omgivning att de är viktiga, visar att vi är genuint intresserade av den människan och att vi bryr oss, då öppnas oftast vägar till samtal.