Daniel

Daniel S Diago vill nå människor

ALLMÄNT. Daniel Sandgren Diago klarade sig vidare till semifinalen i Idols. Han är en av 13 som kan vinna tävlingen. Daniel gav en exklusiv intervju som Mickelsson.net-läsarna här får ta del av.

LM: Du har redan blivit känd över den svenskspråkiga frikyrkomuren. Hur har du märkt av det här?

DD: Endel också i Helsingfors, men speciellt nu när jag har hälsat på i Vasa har det kommit många som frågat efter autograf, eller som velat fota mig. Andra kollar på varandra och viskar något. Det är trevligt när människor hälsar och säger att du är bäst och jag röstar på dig.

LM: ... och röster behövs?

DD: Ja, jag kan nå ut till människor med ett viktigt budskap, men för att komma vidare i tävlingen behövs det SMS-röster. Nu räcker det inte mera med juryns sympati. På torsdagen klockan 20 på MTV3 börjar första semifinaltävlingen. Den som får minst röster av folket faller.

LM: Vad har du gillat mest respektive minst av det du hört under tävlingen?

DD: Patric Selin har varit bra mot mig, men produktionsteamets vinkling och utdömning av min finska uppskattar jag inte. Får man inte vara finlandssvensk mera? Jag försöker ju ändå lära mig finska och det här är ingen grammatiktävling.

LM: Det har varit mycket mediauppståndelse omkring dig i samband med tävlingen (främst MTV3, Iltalehti och Iltasanomat). Hur har du uppfattat skriverierna?

DD: Tidningarna har varit bra, de är intresserade, men men jag tycker de ibland har onödiga överdrifter. De överdriver mest positivt. De verkar också intresserade av min tro och endel av det, t ex att jag söker mig till kyrkan har publicerats. Jag har talat öppet om mina kristna låttexter, om mitt liv, vad Gud har gjort, att han hjälper mig i olika situationer.

LM: Tidigare berättade tidningarna om kärleks-idolsparet Camilla och Daniel. På fredagen stod det om det dramatiska uppbrottet när domarna inte hade valt vidare Camilla.

DD: Att Camilla inte kom vidare var tråkigt för oss båda, men hon är ändå ett starkt stöd för mig. Vi pratar mycket i telefon och hon hjälper och uppmuntrar mig och hon ger goda råd. Camilla är väldig bra på att uppmuntra.

LM: Hur trivs du med de andra som också är med i tävlingen?

DD: Jag trivs och vi har det roligt. Det är egentligen nu i semifinalen som vi har haft tid att umgås. Domarna får vi inte umgås med alls.

LM: Vad motiverar dig, varför ställde du upp i tävlingen?

DD: Jag vill nå människor med min musik, kristna låtar, låtar om livet. Tävlingen kan öppna mycket dörrar för kristenheten. Man måste vara skarp och klok så att man vet vad man säger när.

LM: Är Idols-tävlingen mera en show med iscensatt dramatik än en seriös talangjakt?

DD: Både och, mycket show och nu gäller det som man gör på scenen och hur man gör det. Hur det ser ut, hur det uppfattas. Hur din musik når människor.

LM: En sista hälsning till Mickelsson.net läsarna?

DD: Ta gärna upp telefonen och rösta, finlandssvenskar har traditionellt inte varit så aktiva med att rösta i Idols, men nu kan ni stå upp mot språkdiskriminering och för ett budskap. Ge åtminståne en röst på den låt ni gillar.

På torsdagen klockan 20 på MTV3 sker följande gallring. Daniel kommer att sjunga först.

Fredagens Iltalehti
Daniel Sandgren Diago