Janinas Ciabatta-bröd

Janina tipsar om Ciabatta-bröd

ALLMÄNT. Janina Aschan verkar vara en riktig hejare också i köket. Nu delar hon med sig sig av en italiensk bröddelikatess baserad på specialingrediensen durumvetemjöl! Receptet har hon hittat i Allers nr 43/2008. (LM)

Ciabatta-bröd (betyder toffel på italienska)

12st, 35 min + ca 13 h jäsning

25 g jäst

6 dl kallt vatten

2 1/2 msk strösocker

2 msk olivolja

340 g (ca 5 dl) durumvetemjöl

+lite till utbakning

620 g (ca 10dl) vetemjöl special

1msk salt

1. lös jästen i vattnet. Tillsätt sockret, oljan och mjölet o arbeta degen 12 min i maskin.

2. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 3-5 min

3. Plasta in degbunken och låt degen jäsa till nästa dag

4. Sätt ugnen på högsta värme. Mjöla bakbordet med durumvetemjöl. Själp upp degen på bakbordet, strö på mjöl och platta ut degen till en rektangel, ca 35 x 45 cm2. Skär ut 12 bröd och fördela på plåtarna, låt bröden vila tills ugnen blivit varm

5. a (varmluftsugn)

Sätt i båda plåtarna. Spreja vatten uppe och nere i ugnen med blomspruta (går även att pensla bröden med vatten). Stäng snabbt ungsluckan och sänk temperaturen till 175*. Efter 25-30 min är bröden färdiga.

5. b (vanlig ugn)

Sätt i plåten i mitten av ugnen, och spruta in vatten, alternativt pensla bröden med vatten. Stäng snabbt ungsluckan och sänk temperaturen till 200*. Bröden är färdiga efter 25-30 min. Värm upp ugnen igen till full värme och gör likadant med den andra plåten.

6. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

Bröden går bra att frysa.

Bröden blir ganska luftiga, men en knaprig skorpa på ytan, (inte alls så där sega och kompakta som de annars brukar bli när ja bakar...) De är väldigt lätta att laga och går snabbt (man skall inte skrämmas av den långa jäsningstiden, blanda degen lördag kväll och så bakar du ut dem på söndag morgon, går hur bra som helst!)