På knä inför 2009

ALLMÄNT. Rekordmånga ungdomar – närmare 250 – samlades i år till nyårslägret i Karleby. Ett läger som i många år har präglats av skön gemenskap och bibelundervisning mixat med svett- och kreativitetspass, konserter, alternativa mässor och intressanta seminarier.

Också detta år fanns alla de här elementen med och lite till. En fin tradition på nyårslägret är att vi ber in det nya året. Det var en mäktig känsla att tillsammans med hundratals unga på knä inför Gud ta emot år 2009. Kan man börja på ett bättre sätt?

Matti Aspvik, Jakobstad, och Olof Edsinger från Sverige var huvudtalare under lägret. Matti berörde frågor gällande det kristna livet här och nu. Det är så lätt att vi som kristna tänker att våra liv börjar i himlen, och visst ser vi fram emot evigheten, men Jesus utmanar oss att vara ljus och salt i vår vardag. Olof lyfte bland annat fram temat om Guds helighet. Ett grundläggande tema som sällan kommer fram i dag. Olof ville föra fram att Gud som är stor och mäktig och universums skapare, en helig Gud samtidigt är vår förlåtande Far, full av barmhärtighet, värd att ta på allvar.

Nyårsaftonen firades med en nattvardsmässa i Stadskyrkan. I mässan deltog körerna Evangelicum och Take Off medan Linda Laukkonen sjöng vid nattvardsutdelningen. Det var stort att tillsammans med ca 800 personer fira nattvard. Efter mässan blev det ett hejdundrande party i Västraparkens skola med New Shoes, final i talangshowen och lovsång till Gud som igen gav oss ett roligt, härligt och välsignat läger.

Lägret ordnades tillsammans av Svenska Lutherska Evangeliföreningen, Förbundet Kyrkans Ungdom, Karleby svenska församling, Kristliga Folkhögskolan i Nykarleby.

Olof Edsinger
Matti Aspvik