Vilken församling tillhör du?

UNDERVISNING. Kains församling, eller den barmhärtige samaritens? Va, säger du! Jag har aldrig hört talas om någon sådan församling! Nej, det är ju klart, det finns väl ingen församling som heter så.

KAINS ATTITYD!

Men frågan är egentligen den. Hör du till dem som har Kains attityd: Gud frågade honom: ”Var är din broder Abel?” Då svarade Kain: ”Jag vet inte. Skall jag hålla reda på min bror?” Eller har du

DEN BARMHÄRIGE SAMARITENS ATTITYD?

Om honom står det i Luk.10:33 – 37: ”En samarit som färdades samma väg kom också dit. När han såg mannen, förbarmade han sig över honom. Han gick fram till honom, hällde olja och vin i hans sår och förband dem. Sedan lyfte han upp honom på sin åsna, förde honom till ett värdshus och skötte om honom. Nästa dag tog han fram två denarer och gav åt värdshusvärden och sade: Sköt om honom, och kostar det mer skall jag betala när jag kommer tillbaka. Vem av dessa tre tycker du var en nästa för mannen som hade råkat ut för rövare? Han svarade: Den som visade honom barmhärtighet. Då sade Jesus till honom: Gå du och gör som han.

INNERLIG BARMHÄRTIGHET!

I Kol.3: 12 säger Paulus: ”Klä er därför som Guds utvalda, heliga och älskade, i innerlig barmhärtighet (”hjärtlig barmhärtighet”, enl.Bibel 1917). Någon har sagt: Barmhärtighet det är att ha hjärta i barmen och förstånd i skallen! Vi skall inte rusa iväg tanklöst. Men en äkta Jesu lärjunge bryr sig om sin nästa! Jesus kom för att UPPSÖKA OCH FRÄLSA DET SOM VAR FÖRLORAT!

DOMEN VID DEN STORA VITA TRONEN !

I Matt.25: 34 sitter Jesus vid domen på den stora vita tronen och talar till ”medlemmar av den barmhärtige samaritens församling”. Kom, ni min Faders välsignade, och ta i besittning det rike som stått färdigt åt er från världens begynnelse. Ty jag var hungrig och ni gav mig att äta. Jag var törstig och ni gav mig att dricka. Jag var främling och ni tog emot mig. Jag var naken och ni klädde mig. Jag var sjuk och ni besökte mig. Jag var i fängelse och ni kom till mig. Då skall de rättffärdiga svara honom: Herre, när såg vi dig hungrig och gav dig att äta, eller törstig och gav dig att dricka? Och när såg vi dig vara främling och tog emot dig eller naken och klädde dig? Och när såg vi dig sjuk eller i fängelse och kom till dig? Då skall konungen svara dem: Amen säger jag er: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort mot mig.

ATT VARA KRISTEN ÄR ATT VARA DRIVEN AV DENNA INNERLIGA KÄRLEK !

Paulus säger i 1 Kor.13: 2 att om jag ”inte hade kärlek, så vore jag ingenting.”

Visst är det härligt med välsignade möten och härlig lovsång, om den kommer från hjärtan som är fyllda av denna innerliga kärlek. Men vi behöver alltid vara ”vakande och bedjande” så att vår verksamhet inte obemärkt glider över till att bli bara religiös underhållning, medan vi tappar bort det verkliga kristna livet.

SANN OMVÄNDELSE:

Vi behöver ständigt pröva oss själva så vi inte glömmer bort vad sann onvändelse är: SANN OMVÄNDELSE ÄR INTE EN OMVÄNDELSE FRÅN ETT VÄRLDSLIGT SÄTT ATT TILLFREDSTÄLLA SIG SJÄLV, TILL ETT RELIGIÖST SÄTT ATT TILLFREDSTÄLLA SJÄLV, UTAN ETT TOTALT ÖVERGIVANDE AV DEN SJÄLVISKA PRINCIPEN !

JESU TAL TILL KAINFÖRSAMLINGENS ´MEDLEMMAR´!

De hade varken haft hjärta eller blick för medmänniskornas nöd och behov. Jesus talade så till dem från den vita tronen:

”Gå bort ifrån mig, ni förbannade, till den eviga elden som är beredd åt djävulen och hans änglar. Ty jag var hungrig och ni gav mig inte att äta. Jag var törstig och ni gav mig inte att dricka. Jag var främling och ni tog inte emot mig, naken och ni klädde mig inte, sjuk och i fängelse och ni besökte mig inte. Då skall de svara: Herre, när såg vi dig hungrig eller törstig eller som främling eller naken eller sjuk eller i fängelse och tjänade dig inte? Då skall han svara dem: Amen säger jag er: Allt vad ni inte har gjort för en av dessa minsta, det har ni inte heller gjort för mig.”

NU KANSKE NÅGON UNDRAR, är det inte av tro som vi blir frälsta och inte genom gärningar? Jovisst! Men kärleken visar om vår tro är äkta! Paulus säger i Gal.5: 6:

ALLT BEROR PÅ HURUVIDA VI HAR EN TRO SOM ÄR VERKSAM GENOM KÄRLEK ! (Bibel 1917)

Är du en Jesu lärjunge som har tagit sitt kors på för att följa honom, eller är du bara ”religiös”?