Goda nyheter sedan 2002     Lördag 23 oktober 2021 kl 20:15Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Bli skribent | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > FST bjuder på en roadshow längs trons vägar
 2 7391 69 2
Sofie Furu
Online 18:10 16/02 2009  Modifierad 14:45 17/08 2010
{"width":"236","height":"500","type":"file","thumbnail":"thumb"}

Allmänt  När bar asfalt lockar ut på vägarna igen, kan vi följa med på en andlig roadshow i Svenskfinland. Detta i FST:s nya andaktsprogram ”Himlaliv”, som har premiär den första mars.

Då plockar programledaren Isak Westerlund fram sin Harley Davidson och söker upp människor som i något läge tvingats ifrågasätta eller omvärdera sin tro.

-”Himlaliv” bjuder på möten med människor som varit med om vändpunkter av olika slag, säger Isak Westerlund.

Någon har gått från rollen som församlingspastor till att hålla tron på en privat nivå. Andra har lämnat kyrkan och sedan skrivit in sig igen. Vissa har upplevt svår sjukdom, eller varit med om starka Gudsmöten.

Hur påverkas du själv av att träffa de här personerna?

-Det ger mig jättemycket och sätter verkligen i gång mina tankar. Jag måste liksom ta ställning på något sätt till det de berättar, säger Westerlund.

Privat är han tvåbarnspappa och jobbar som klasslärare i Vasa. Till Westerlunds stora intressen hör alltså motorcyklar, och sedan fyra år leder han den finländska avdelningen av ”God’s Squad”, en kristen mc-klubb med rötterna i 1970-talets Australien.

En av idéerna med programmet är att visa ”vanliga” troende människor i en vardaglig miljö. Att ta ett snack om hur tron påverkat deras liv, och livet i sin tur deras tro.

-Ofta är tron något man håller för sig själv och inget man skyltar med, säger projektledare Sandra Strömvall.

-Man kan ha jobbat ett halvår på samma arbetsplats som nån innan man upptäcker att aha, du är också troende, instämmer Westerlund.

Westerlund och Strömvall konstaterar också att trosfrågor i media ofta förknippas med konflikter av olika slag.

-Vi hoppas kunna ge mer nyanserad bild av kristna och av kristendomen, men är inte ute efter att frälsa någon. Relationen till Gud är vars och ens ensak, säger Westerlund.

Liksom föregångaren ”SALT” innehåller ”Himlaliv” musikaliska inslag. För dem står kapellmästaren Mikael Svarvar och sångarna Maria och Tomas Höglund tillsammans med gästande musiker.

-Musiken tangerar det som sagts i programmet. Den kan också ses som ett slags bön, säger Strömvall.

”Himlaliv” görs i samarbete mellan kyrkan och Yle. Ansvarig producent är Lucas Snellman från kyrkans sida, och Bengt Klemets är producent på Yle. Fem program på vardera en halvtimme sänds i vår, och i höst följer ytterligare åtta.


Pontus J. Back
00:25 19.2.2009


Amen! Ser fram emot att det skulle finnas flera liknande program!
Eva-Maria
22:49 18.2.2009


Denna typ av "seriösa"program är eferlängtade och vem vet kanske en uppföljning kommer ... Jag och flera andra med mig ser framemot att få se och höra himlaliv!
Sök

Skriv sökordet i rutan
Arkiv
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén