Goda nyheter sedan 2002     Lördag 16 januari 2021 kl 13:19Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Bli skribent | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > John James - Newsboysstjärnas fall och upprättelse
shinemedia.de
Foto: shinemedia.de
John James
Linus
 1 8010 33 3
Linus Mickelsson
Online 12:31 28/02 2009  Modifierad 08:52 17/08 2010

Allmänt  På 90-talet skenade bandet Newsboys karriär långt som en Mars-sond. Låtarna "Not Ashamed", "Take Me To Your leader", "Shine" är bara några exempel på de många top-hitsen solisten John James sjöng in med Newsboys. I en öppenhjärtlig intervju 2007 med Mike Rimmer avslöjar John sanningen över varför han lämnade av Newsboys 1997 - på toppen av sin och bandets karriär.

Newsboys grundades redan 1985 i Australien och bandet fick ett skivkontrakt i USA 1987. Året var 1992 när Newsboys totalt slog igenom på den kristna arenan och då med låten "Not Ashamed". En av orsakerna till framgången var låtskrivaren Steve Taylor som började ett nästan tio år långt låtskrivarsamarbete med bandet. Han och Newsboys-grundaren Peter Furler gjorde största delen av låtarna som blev superhits. En annan orsak till framgången var solisten John James. Hans speciella och coola röst och hans helt crazyga dansrörelser är fortfarande helt unika för världen. Newsboys kom med ett helt nytt sound och tillsammans med riktigt kluriga texter tog de över den internationella kristna musikvärlden.

År 1998 bjöd Fredrik Nygård Newsboys till Finland att spela på Easter Rock under Sions Easter Conference. Då hade John James redan plötsligt slutat från bandet. På webbsidor kunde man läsa att det här var ett beslut som mognat fram och att John James ville svara på sin pastorskallelse han fått. Han ville gå djupare in i förkunnelsetjänsten och han ville predika istället för att sjunga. Det här var ren och skär lögn då, men på ett profetiskt plan var det sant, otroligt nog.

John James berättar om de helt otroliga upplevelserna han fick vara med om.

- Jag känner mig så välsignad. Det var så otroligt att stå framför tiotalstusen människor i fyllda arenor. Spänningen, elektriciteten! Publiken som kunde varenda ord i varje sång! Det var som att vara dirigera en gigantisk kör på en resa genom kvällen. Det var den mest fantastiska upplevelsen, berättar John om tiden i Newsboys.

Men erfarenheten var inte problemfri.

- Du har en bunt ungdomar som ena stunden solar sig på en beach i Mooloolaba och några år senare är det största kristna bandet. Framgången, äran, pengarna, de skrikande flickorna, autograferna. Hur hanterar man det? Du är i en situation där du är omgiven av tusentals fans som vill röra svetten från dig. De vill ha din autograf. De sträcker sig fram och vill ta i dig. Sen är det meningen att jag skall förvandlas från den här overkliga adrenalinpackade livstilen till att vara en pappa och en äkta man, berättar John.

- Jag bryr mig inte vem du är för vem som än sätts i en liknande situation måste vidta motåtgärder för att hantera situationen, annars blir man en riktig röra, varnar John.

John började ta sin tillflykt till alkohol. Han öppnade för alkoholen och den fångade honom troget. Han hade också andra förbindelser utanför sitt äktenskap.

John hade hade en image att upprätthålla. Publiken vill ha en pop-stjärna och inte en människa med problem. Newsboys hade satsat massor med pengar på sin show och det sista de ville var att den skulle raseras av mänsklig svaghet. John avslöjade skamset att han också uppträdde påverkad. John slösade också stora mängder pengar på sitt kokain-beroende.

- Det var när vi bandade "Step Up To The Microphone" som jag berättade åt Peter (från Newsboys) att äktenskapet höll på att ta slut. Peter och bandet blev helt utom sig. Visste de faktiskt inte vad som försigick? Ibland vill man inte se även om man ser. Speciellt om ens inkomst står på spel, spekulerar John, som säkert hade haft nytta av hjälp långt tidigare.

När John lämnat bandet och hans fru hade lämnat honom var det fritt fram för honom att festa loss ordentligt. Han var killen med fina bilar och pengar. John hade inte heller någon förankring i en församling så det fanns ingen som kunde hindra honom.

- Föreställ dig kampen jag hade, en man med ett ego och en vilja som jag försöker kämpa emot. Jag hade allt och fick allt. Jag hade framgång, möjlighet att påverka, ära och pengar. Jag förlorade allt inklusive mitt livs uppgift att vara med Newsboys. Hur kommer man över det?

- Jag klarade inte av att vara mig själv, därför var jag konstant påverkad av droger och alkohol.

Bandet gick officiellt ut med att John James slutade för hans prediko-kallelse. Varför ljög de?

- De ville nog skydda mig och sig själva, svarar John på Mike Rimmers fråga.

Vägen tillbaka tog en lång tid. Att John och hans fru fortfarande är gifta och att han nu lever ett värdigt liv är ett mirakel. Trots att John hade varit med och grundat Newsboys företaget så fick han ingen ekonomisk hjälp. John fick se sig stå i arbetslöshetskön för att få mat på bordet. I intervjun visade sig det dessvärre att John inte var kvalificerad för något jobb - han hade ingen utbildning heller.

- Jag bröt nästan samman och började gråta i den intervjun. Jag fick börja jobba med att sälja små kakor från dörr som min fru bakade. Det höll på i flera år, berättar John.

Gud kallade John tillbaka med ett grundligt förarbete. Hans syster, som bodde kvar i Australien fick uppenbarelser om John. En av uppenbarelserna kom på ett större möte med tusentals människor. Talaren var från annan ort och började profetera till Johns syster.

- Jag känner inte dig, men Gud har gett mig ett meddelande åt dig. Ett ord av uppmuntran. Du har en bror och Gud har en räddningsplan för hans liv. Gud kommer att sträcka ut sin hand och ta tag i din bror. Han kommer att ta ut honom ur hans nuvarande miljö eftersom den förstör hans liv. Gud kommer att föra honom till Australien för att han skall kunna bli frisk och stark, sade talaren.

Flera veckor senare anlände John och hans fru till Australien och ingen, inte ens systern, kände till deras situation. I Australien började John och frun att gå i systerns församling.

- Min fru räddade mig bokstavligt. Den första tiden var svår. Jag är tacksam för människorna i kyrkan. De älskade oss och tog hand om oss. Vi var ett söndrigt par som blödde och var lämnade vid vägen att dö. Det var deras kärlek som hjälpte oss genom kampen.

Intervjuaren frågar John hur det är möjligt att kristen musikbusiness kunde vara en så skadlig miljö för honom. John svarar att det inte är industrin som är problemet den är ett bra redskap, utan problemet är när människor tappar målet. För de människor som pengarna, äran och framgången blir målet så blir också en kristen verksamhet destruktiv.

- När det blir frågan om MIN karriär, MIN tjänst (ministry), där har du problemet. Om jag nån gång får chansen igen att att influera mängder med människor, om jag får det förtroendet nån gång igen, då kommer jag att handla annorlunda med den kunskapen jag har nu.

På ett möte fick John själv ett ord från ett pastor från en annan ort som inte kände till situationen själv: "Framgången och äran är inget jämfört med vad Gud skall använda ditt liv till". För honom var det här starkt eftersom han upplevt att han förstört allting. Då började John och hans fru gråta. Liknande hände pånytt.

John resonerade att antigen är Bibeln sann eller inte. Om den är sann kan den ändra hans liv. John gjorde ett försök att låta Guds ord ändra sitt liv. Den här ändringen höll på i två år, det hände inte över ett natt.

- Jag är inte en perfekt äkta man, men jag är en bra äkta man.

Nu John lever ett passionerat liv med sin familj. När han får chansen så predikar han. John älskar att jobba med ungdomar och tonåringar och i skolor.

- Jag trodde att jag aldrig skulle predika och att jag aldrig skulle bo i Australien.

- För mig är det viktigaste att nu följa Gud, oberoende om det är för 20 personer eller för tusen.

John James lämnar framtiden och vad han skall göra öppen. Han har inte sjungit sedan Newsboys-tiden.

- Det handlar inte om hur bra jag är eller om publiken. Det handlar om att Gud vill använda mig. Oberoende om jag är en bra sångare eller inte. Oberoende om publikens storlek. När Gud säger "Öppna din mun och sjung för mig", det kommer att bli en stor stund för mig den dagen!


Intervjun på engelska (original)
www.crossrhythms.co.uk/articles/music/John_James_The_Newsboys_Exlead_Singer_Speaks_About_His_Fall_And_Restoration/25790/p1/

John James på youtube:
Shine
www.youtube.com/watch?v=NiMamfnL4ZE

Take Me To Your Leader
www.youtube.com/watch?v=KSJUeb3fZEE&fmt=18

Not Ashamed (music only)
www.youtube.com/watch?v=5tblvhfioy8&fmt=18

Newboys (Wikipedia)
en.wikipedia.org/wiki/Newsboys

Steve Taylor (Wikipedia)
en.wikipedia.org/wiki/Steve_Taylor

Ben
13:47 1.3.2009


Hej, kul att du skrev den här Linus. Den blev bra! Han har en intressant story. Då vi skulle åka till Australien hade du just berättat storyn för mig och jag såg på Johns hemsida att han var stationerad i Brisbane, dit vi skulle. Jag mailade honom och tänkte att vi kan ju besöka hans församling, men fick aldrig nåt svar. Nåjo, han är säkert busy.
Men församlingens hemsida kan man nu läsa följande:
"Due to insurmountable tragic circumstances the church oversight, elders and board have decided to close this chapter of 'His Church'... Yet the vision remains and at some point God's will will prevail for His glory."
Annika
17:39 28.2.2009


Härligt att läsa om söndriga mänskor som sedan fått upprättelse!
Daniel
15:55 28.2.2009


Fin artikel, tack!
Sök

Skriv sökordet i rutan
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén