Ett ord: Hårdrock

MUSIK. Klassisk hårdrock. Klassisk, enkel, blixtrande, kristen hårdrock. Det är vad Cryomite levererar med sin nya, och första, EP.

Denna trio från Vasatrakten, bestående av Benjamin Streng (gitarr, sång), Tobias Österberg (bas, sång), och Jakob Granfors (trummor), har trots en medelålder under 20 både producerat skivan och hittat en musikstil som inte många band spelar idag. Tänk Van Halen och Bloodgood med vissa inslag av klassisk musik och dubbla baspedaler, så får du en ganska bra bild av hur de låter. Jag skulle gärna säga att de har ett Californiasound, eftersom de påminner om flera klassiska hårdrocksband från just Kalifornien (Ratt, redan nämnda Van Halen, o.s.v...). Texterna är dessutom upplyftande och raka.

På EP'n finns fem låtar, varav en är Johannes Brahms 5:e symfoni, omarrangerad och instrumental, givetvis. De andra fyra är små pärlor allihop, med egna hooks (eh, krokar?) som gör att de fastnar i huvudet. I låt nr 4, ”Still Breathing”, gör bandet dessutom en ”Jerusalem”. Ni som har hört live-versionen av ”Ständig förändring” borde fatta vad jag menar... *

Trots sin redan nämnda unga ålder verkar de ha vanan inne: låtarna är grymt bra arrangerade och instrumenten hanteras som de ska. Med excellence. Det enda minuset med skivan är att sångaren/-na kunde vara frimodigare, för ibland träffas inte tonen riktigt, och man hör att det finns mer potential och mer kraft än vad som kommer ut. Men det är ju bara deras första EP, och vanan kommer med tiden. Vänta bara. Jag väntar redan på en fullängdare, för detta vill jag definitivt ha mer av!

Jag rekommenderar verkligen denna skiva, och om du diggar hårdrock, köp den! Jag ger den 9,5 kottar av 11 möjliga. Kolla gärna in deras hemsida och MySpace, för info och ljudklipp.

http://www.cryomiteband.com

http://www.myspace.com/cryomite

________________________________________

Nu följer också en liten bandpresentation och intervju med Cryomite:

Vilka är ni och vad gör ni på dagarna?

C: Vi är tre killar som sysslar en hel del med musik. På dagarna har vi mestadels suttit i skolan, försökt vara sociala eller värmt upp fingrarna inför kommande konserter.

Hur startades Cryomite?

C: Det var väl jag [Benjamin] och Tobbe som tillsammans med första trummisen fick för oss att vi kunde göra något mer av vårt musikintresse. Vi beslöt helt enkelt att köra igång lite mer på allvar och bilda ett rockband.

Cryomite, betyder det något eller är det bara annars ett coolt namn?

C: Namnet är inspirerat av berättelsen i Bibeln om kvinnan som kom till templet och gav i princip allt vad hon ägde. Det är ungefär det cryomite betyder, att man ger det man har oberoende om det är stort eller smått i andras ögon. För att ta det i korthet ... Orginalbetydelsen finns i en gammal ordbok med studio-termer. Under vår första inspelning stötte vi på namnet, och gillade det!

Någon som speciellt inspirerat Er? Individuellt eller som band.

C: Vi har inspirerat varandra ganska mycket. Vår relation till Gud inspirerar oss också, både till att skriva låtar och till att träffas och jobba för det vi gillar. Uppmuntran tror jag också är en viktig del, inte bara i musiksammanhang. Personer som uppmuntrat och sett möjligheter med Cryomite har varit en del av vår inspiration. Individuellt har olika musiker och andra personer fått oss att fortsätta framåt.

Framtidsplaner?

C: Jaa, det är ju svårt att säga vad som kommer hända i framtiden, men vi brukar be att Gud ska leda oss rätt och det tror vi han gör. Vi hoppas på att kunna göra fler inspelningar och CD-produktioner. Och fler spelningar är alltid välkomna! Just nu ser det också ut som det finns en viss Cryomite-efterfrågan, och det gillar vi! Ser framemot att se vart vi hamnar och vad vi kommer få gjort.

Tack Cryomite för svaren!

Jag har haft förmånen att höra Cryomite live en gång. De hade en liten minikonsert på ett ungdomsläger vid Svedja i Jakobstad, sommaren 2008. De var verkligen grymt bra, så om du bara har möjlighet, gå och se dem! Info om spelningar finns på hemsidan, och för er som vill höra dem inom en nära framtid så kommer de att spela på EC09 (Easter Conference) i Vasa, och i JKC i Jakobstad i maj.

* För de oinvigda: I slutet av Jerusalems live-version av låten ”Ständig Förändring”, så speedar bandet upp takten rejält, och detta är också vad Cryomite gör i slutet av låten ”Still Breathing”.