Hilkka och Cizi får inte slut på skämten

En helt vanlig körövning

ALLMÄNT. Mickelsson.net har ofta skrivit om körens konserter eller andra speciella händelser, men den här artikeln avslöjar allt om de helt vanliga körövningarna!

Att det är roligt att sjunga i kören His Master's Noise vet de flera hundra som genom åren sjungit med. Den här texten är för de som aldrig får chansen att själv vara med.

Klockan 19 börjar övningen med uppvärmning. Dessvärre saknas ännu dirigenten, någon till nyckelperson och de flesta sångarna. När den akademiska kvarten går mot sitt absoluta slut kommer de sista försenade: dirigenten och hack i häl artikelsrkibenten.

Om man hinner till uppsjugningen får man sjunga låtar med ganska lätta texter. Några av favoriterna är "R-P-T-CK", "Mira och Marianne", "Rrrrrr", "Måmemimamoo" och "Signore".

När själva körövningen kör i gång, och också före, är körmedlemmarna så väldigt glada att se varandra och många har mycket att prata om. När en spontan pratstund börjar leder det automatiskt till en sch-stund av de som inte den gången fått vara med i diskussionerna. Sch-stunden är ofta mycket intensivare och mer störande, men lyckligtvis ändå kortare än pratstunderna. Undantagsvis kan dock sch-stunderna eskalera till fullt tinnitus.

I en kör finns det sopraner, altar, tenorer och ibland en bas. För det mesta finns det ändå flera basar som sjunger samma sak samtidigt. En fas i att öva in dessa stämmor är att de andra stämmorna skall vara tysta. Om en stämma totalmisslyckas kan man räkna med att de andra stämmorna stämmer in i halvdiskret fniss.

För att få tiden att gå när man inte själv övar stickar endel, andra skriver sms och andra berättar roliga historier med gester.

Plötsligt, när alla stämmor övat en stund och när de sedan sjunger tillsammans, då får musiken liv. Musiken som i His Master's Noise fall bara är ett hjälpmedel för ord att dels nå dem som sjunger dem och också dem som hör dem. Sångerna handlar om hopp, mod, tröst, tro och frälsning.

Körens pianist Mike Söderlund får flygeln att svänga och kören med den.

Efter en timme blir det äntligen paus. Det enda problemet med pausen är att den egentligen bara är ett infotillfälle och ingen paus i vanlig bemärkelse. Under infotillfället repeterar Anne-Mie Söderlund att koristerna skall komma i tid,referensnumret, hon skickar omkring anmälningslistor och dikterar låtordningen.

När klockan lider mot 21 tystnar sången och Johan Vikström håller en kvällsandakt.

Efter kvällsandakten är det servering i den övre salen. Det har hänt att grannarna, alltså brandkåren, blandat ihop matos med eldsvåda.



Aurora
Mikael är stämledare och bekymrad över svåra noter
Anne-Mie
Emma
Johan
Ordförande emeritus Linda sms:ar
Altarna
Maria, koreograf och sopran
Daniela läser noter
Daniela är sopran
Tenor-Tom
Simon Djupsjöbacka visar takten
Cizi
Alexandra och Maria
Ordförande Anne-Mie blir inte ordlös i första taget
En bas mitt i alten. David klarar sig utmärkt som solo-bas, även om han oftast har sällskap