Bild 9

Bibelberättelser i de kinesiska tecknen del 7 (sista delen)

ALLMÄNT. Bibelberättelserna från de 11 första kapitlen i första Mosebok finns inskrivna i det kinesiska språket. Det är egentligen inte konstigt alls då det kinesiska språket är ett så gammalt språk.

Avkomlingarna till Noa hade ett enda språk och var alla samlade för att bygga ett torn som skulle nå ända upp till himmelen.

”Hela jorden hade ett enda språk och samma ord. De sade till varandra: Kom, så slår vi tegel och bränner det! Teglet använde de som sten, och som murbruk använde de jordbeck. Och de sade: Kom, så bygger vi oss en stad och ett torn som har spetsen uppe i himlen. Låt oss göra oss ett namn, så att vi inte sprids ut över hela jorden.” (1 Mos 11:1, 3-4)

Det kinesiska tecknet som betyder torn (bild 2) innehåller flera delar. Delen till vänster betyder jord (bild 3) och delen högst upp till höger betyder gräs (bild 4). Detta var byggnadsmaterial vid byggandet av Babels torn.

Till höger under gräs-delen finns först en person (bild 5), sedan siffran ett (bild 6) och så en mun (bild 7). Personerna talade ett enda språk. Dessa tre delar bildar det kinesiska tecknet som betyder tillsammans (bild 8).

Tillsammans med gräs-delen får detta tecken betydelsen växelverkan (bild 9). Tornet byggdes av människor som arbetade tillsammans och hade växelverkan med varandra.

Men Gud satte stopp för detta. Han steg ner och gav olika personer olika språk så att den ene inte förstod den andre. Härmed slutade de bygga på tornet och for ut och uppfyllde jorden.

Alla världens språk, förutom eventuellt den språkgrupp som Noa företrädde, har sitt ursprung i språkförbistringen vid Babels torn. Här skapades troligtvis även det kinesiska språket.

Artikelserien är härmed avslutad.

Bild 8
Bild 7
Bild 6
Bild 5
Bild 4
Bild 3
Bild 2
Babels torn