Upphovsrätten begränsar människors välfärd

ALLMÄNT. Internet har bevisat att följande tankeexperiment med mat också stämmer med kultur: Om någon skulle uppfinna ett sätt att kopiera mat i oändliga mängder och på det sättet eliminera svält skulle nuvarande matproducenter få igenom lagar som förbjuder det.

Industrialiseringen, som exempel, hade kommit igång mycket snabbare om det inte hade varit för patenten. Man kan nästan säga att det sker en viss utveckling trots att det finns patent, inte för att det finns patent.

Britten Thomas Savery, som 1698 patenterade ångmaskinen, lyckades inte särskilt bra med sin maskin, trots att idén var i rätt riktning. När andra ville haka på var det inte så lätt. Patentet skyddade tekniken i 14 år. Parlamentet förlängde dessutom skyddet i ytterligare 21 år. I praktiken ledde det här skyddet att skydda mot utveckling och framsteg. När Savery dog 1715 fortsatte ett företag att sälja licenser på en vidareutveckling av Thomas Newcomen. Om någon ville bygga själv en maskin fick de betala £420. 1733, fyra år efter Newcomen, löpte patentet ut. Sen kunde industrialiseringen börja.

Ett av argumenten för upphovsrätt är att upphovsmännen skulle sluta producera annars. Igår röstade Europaparlamentet igenom en lag som höjer upphovsrätten på skivinspelningar från 50 till 70 år.

Christian Engström, svenska piratpartiets första namn på EU-listan prickar:

- Det är en fullständigt vettlös förändring av upphovsrätten. Varken John Lennon eller Elvis Presley kommer spela in några fler skivor hur mycket vi än göder skivbolagsdirektörerna.

Ministerrådet måste ännu godkänna lagen om den skall träda i kraft. På Aftonbladet.se har flera webgallupar visat att över 90% av de röstande har annan uppfattning än myndigheterna om vad som är rätt och fel med fildelning. I en demokrati borde det inte vara möjligt att så många är av annan åsikt än myndigheterna som ju är framröstade av folket. Stora industrier och lobby-grupper verkar vara de som de facto bestämmer, trots att grupperna inte ens har rösträtt. Piratpartiet kan därför vara för många en sista chans för demokratin.

Vem som äger naturresurser i världen är knepigt och konflikerna är ständiga eftersom resurserna är begränsade. Men tack vare dagens teknologi skulle vi inte behöva begränsa kulturskatter - de skulle räcka åt alla, precis som de fem bröden och två fiskarna gjorde. Idag hade Jesus blivit stämd för stöld för att ha kopierat maten.

Förlängd upphovsrätt:

http://www.svd.se/nyheter/politik/euvalet2009/artikel_2786021.svd

Engströms kommentar:

http://www.piratpartiet.se/nyheter/piratpartiet_vettlos_forlangning_av_upphovsratten

Ångmaskinshistoria:

http://inventors.about.com/library/inventors/blsteamengine.htm

Jesu matdelning (v 13-17):

http://62.236.135.100/folkbibeln/kap/evang/luk/luk09.htm

Ett tankeexperiment: Säg att det i en grupp på 1000 personer finns 200 som gärna skulle lyssna till Elvis musik. Om en låt kostar en euro kan det hända att dessa 1000 personer bara köper t ex 30 låtar. Om istället Elvis 50-år gamla musik skulle bli fri, så kunde alla 200 få alla de låtar de ville ha, t ex 10 låtar var, dvs får kulturarvet ett "värde" på 2000 istället för 30. Förutom upphovsrätt finns även ett "skydd"/begränsning på verk som gäller ännu 70 år efter upphovsmannens död.