Kenneth nöjd med Action

ALLMÄNT. Under det senaste veckoslutet hölls Action-konferensen i Filadelfiakyrkan, Helsingfors med över 300 deltagare. Församlingens föreståndare, Kenneth Grönroos, kunde glädja sig över en lyckad helhet.

Action-konferensen hölls för andra gången i Filadelfiaförsamlingen i Helsingfors' nya utrymmen. Utrymmena togs i bruk för omkring ett år sedan, efter flera månaders omfattande ombyggnader.

Under helgen utnyttjades så gott som varje kvadratmeter i kyrkan. Scenen, stolarna, ljudutrustningen (som verkligen fick kläderna att darra i sina sömmar), tolkningsbåsarna, köket, barnpassningsrummet, bönerummen, kaféet, lilla scenen och till och med innergården användes flitigt. Där stod ett stort grilltält dit människor vallfärdade efter korvar och hamburgare.

Mickelsson.net ställde några frågor till Kenneth, eftersom han är en av nyckelpersonerna till den vågade satsningen bakom ombyggnaden.

Hur kändes det att se kyrkan användas till sin fulla potential?

Härligt - vi var rentav lite oroade över hur det skulle fungera t.e.x med café och mat. Men det gick över förväntan att betjäna 300 tack vare duktiga vänner som skötte om det hela, samt grillarna på gården.

Jag är naturligtvis mycket tacksam över att få se kyrkan fylld med unga. Vi sliter vekligen våra nya lokaler - men det är vi glada över...

Man talar ju allmänt om ett ökat intresse för andlighet inom den nya generationen och jag tror det vi ser till en del handlar om ett trendbyte inom ungdomsvärlden.

Vad tyckte du bäst om i Action?

Mänskorna & den inspirerande atmosfären. Upplägget som helhet har ju formats under åren till ett ganska slitstarkt "format". Jag tror formatet är bra ... sedan var nog gästtalarens framtoning och undervisning något som gjorde intryck på mig.

Borde man ordna flera konserter eller konferenser eller blir marknaden för snabbt mättad?

Jag tror faktiskt man skall vara försiktig med att exploatera "marknaden" för mycket. Det är ju så att om alla börjar göra samma sak hela tiden är det ganska snart vardagsmat ... Nu känns Action som en fräsch fest mitt i ett positivt pågående församlingsskeende med "vardagsaktiviteter".

En god ledare kan delegera, vad hörde till dina uppgifter vid Action?

Jag hade väldigt få andra uppgifter under konferensen än att välsigna och vara glad. Med beundran såg jag hur Filas "dream-team" genomförde de olika elementen under konferensen. Ja, dessutom hade jag förmånen att få predika på söndag kl.11. Det var jätteroligt!

Du har tidigare nämt att församlingen vill använda villiga arbetare och att om det är något som ingen vill göra så gör man inte det. Hur har det lyckats i praktiken?

Ja, det är ju så att en frikyrkoförsamling med begränsade ekonomiska ramar är beroende av mänskor som vill komma med i "bärarlaget". Ledaruppdraget hos oss handlar mycket om att kunna måla en vision som attraherar. Det handlar om att motivera och träna mänskor att bli en del av något betydelsefullt och spännande. Till många delar har vi kunnat göra det i Fila - vi inbjuder mänskor till att bli en del av något som är större än vårt eget liv - att bygga Guds rike mitt i hjärtat av Finlands huvudstad.

Action finansierades med frivilliga gåvor, fungerar det i praktiken? Tar människor sitt ansvar? Håller budgeten?

Frikyrkligheten har ju en kultur då det gäller offer och gåvor. Jag är ärligt talat rörd då jag säger: Konferensintäkterna täcker nästan alla kostnader. Givarkulturen verkar fortsätta.

Berätta om någon av dina visioner!

På min blogg skriver jag att Barbro och jag upplever att 2000-talets stora äventyr är att bygga Guds rike - församlingen. Att mitt i ett brutal- sekulariserat samhälle proklamera tro - hopp och kärlek!

Vi vill uppmuntra mänskor att "älska Gud", "älska mänskorna" och "älska livet!"

De stora undersökningarna visar att intresset för religion och andlighet hela tiden ökar. Detta medan kyrkorna har svårigheter att förändra sin kultur så att andligt längtande kyrkoovana kan identifiera sig.

Detta är orsaken till en del förändringar vi gjort i gudstjänstformerna och den process inom struktur och framtoning påbörjats i Fila - och vi ser redan nu resultat.

En hälsning till mickelsson.net läsarna?

Efter Action 09 och i det vi upplever inom det förnyade Fila vill jag travestera Mark Twain: Ryktet om kyrkornas död är betydligt överdrivet ...

Efter konferensen på söndagkvällen var det många som på Facebook hade uppdaterade sina statusar där de skrev om hur bra Action hade varit.

- Ett stort tack till alla som bidrog och som var med. Jag ville aldrig åka bort [på kvällarna, Red. anm.] , vi hade en så trevlig stämning, med god mat, miljö och vänner! Tack också för innebandyn, fast vi förlorade sen, hälsar Linus.

Mickelsson.net kommer att publicera bilder från Action inom kort.

Kenneth har en blogg:

http://kennethgronroos.nu