Geologiska glimtar i Bibeln

UNDERVISNING. Bibeln är inte en lärobok i biologi, men på några ställen finns det yttryck som berör biologiska fakta. Men de är så korta och knapphändiga att man lätt slinker förbi dem utan att riktigt fördjupa sig i vad de säger.

1. VATTNET OVAN ”FÄSTET”.

Det står i 1 Mos.1: 6-8 enligt 1917 års översättning:

”Och Gud sade:”varde mitt i vattnet ett fäste som skiljer vatten från vatten.” Och Gud gjorde fästet och skiljde vattnet under fästet från vattnet ovan fästet. Och det skedde så. Och Gud kallade fästet himmel.”

Det torde inte vara så svårt att fatta att med ”fästet” menas himlafästet, eller lufthimlen.

Men här är det uttrycket ”vattnet ovan fästet”, som väcker vårt intresse. Fanns det från jordens skapelse en fuktighetsfilt ovanför lufthimlen, som omgav hela jorden?

2. JORDEN VATTNADES INTE AV REGN, UTAN AV EN DIMMA.

Läs 1 Mos.2: 5-6:”Herren Gud hade inte låtit det regna på jorden, och ingen människa fanns som kunde bruka jorden. Men en dimma steg upp från jorden och vattnade hela marken.”

3. HUR LÄNGE FORTSATTE DETTA BEVATTNINGSSYSTEM?

Kan det tänkas att det fortsatte ända till tiden för syndafloden. Där nämnes nämligen förekomsten av regnbågen för första gången. 1 Mos.9: 13, 16.

4. SYNDAFLODENS VATTEN KOMMER FRÅN TVÅ HÅLL, UPPIFRÅN OCH NERIFRÅN.

1 Mos.7: 11-12:”Den dagen bröt alla det stora djupets källor fram, och himmelens fönster öppnade sig, och ett regn kom över jorden i fyrtio dagar och fyrtio nätter.” (Se även 1 Mos.8: 2)

Det måtte ha vräkt ner massor av vatten, då det ösregnde över allt på jorden i fyrtio dygn. Och dessutom kom det vatten ur ”det stora djupets källor”.

Betyder detta att ”vattnet ovan fästet” föll ned till jorden, och att jorden sålunda förlorade denna skyddande fuktighetsfilt, som hade skyddat människorna från bl.a.för mycket ultraviolett strålning?

5. MÄNNISKORNAS LEVNADSÅLDER MINSKAR MARKANT FRÅN OCH MED SYNDAFLODEN.

Från Adam till syndafloden tycks inte människans levnadsålder ha minskat alls. Metusela som levde just före syndafloden blev t.o.m. äldre än Adam, 969 år.

Men efter syndafloden börjar människornas levnadsålder stadigt gå nedåt. I och med Abraham är vi redan nere på 175 år, Isak blir 180 och Josef ”bara” 110 (Se 1 Mos.11: 10-32; 25: 7; 35: 28; 50: 26).

Kan den starkare ultravioletta strålningen ha inverkat på människans ålder?

6. MEN VART KAN SYNDAFLODENS VATTENMÄNGDER HA TAGIT VÄGEN?

Det finns ett intressant bibelord i en av psalmerna som vi inte alltid läggermärke till. I Ps.104: 6-9 står det:”Med djupet betäckte du henne som med en klädnad, upp över bergen stod vattnen. Men för din tillrättavisning flydde de, för ljudet av ditt dunder hastade de undan. Berg höjde sig, och dalar sänkte sig, på den plats som du hade bestämt för dem. En gräns satte du, som vattnen ej fick överskrida, så att de inte åter skulle betäcka jorden.”

Nu är jorden tydligen inte så jämn som den var före syndafloden. Det står ju tydligt att berg höjde sig och dalar sänkte sig. Så höga berg som vi har nu fanns inte före syndafloden och inte heller så djupa hav. Syndaflodens vatten är kvar i de stora oceanerna. Kanske detta faktum kastar litet ljus över uttrycket i Upp.21: 1:”Och havet fanns icke mer.”

JA, DET VAR KANSKE LITET ATT TÄNKA PÅ!