Hur skall vi gå tillväga för att vinna själar för Jesus?

UNDERVISNING. Den frågan är egentligen inte svår men ändå knepig. Jag har länge funderat över saken, gått inför Herren och bett Honom om förlåtelse och lär mig fortfarande av mina misstag. Ett vittnesbörd som jag tror vi alla kan ha nytta av.

I två och ett halvt år har jag nu åkt runt, upp och ner och hit och dit och försökt göra såsom Jesus sade till mig på min dödsbädd; "Då du stiger upp ur denna säng, gå då ut och berätta för alla om mig och om ditt liv. Varna barn och unga för alla faror och hjälp de som har likadana problem som du har haft". Jag märker mer och mer, dag för dag hur Gud genom sin Helige Ande vill uppenbara saker för mig i dessa enkla ord Han själv sade till mig. Visst kan man förstå saken på olika sätt men jag tror bestämt att vi skall hålla oss mitt på vägen och se på Jesus så att vi fungerar enligt HANS vilja, inte vår.

1. "Gå då ut och berätta för alla om mig och om ditt liv..."

Först trodde jag att Jesus ville att jag skulle berätta att Han är Guds Son och att det är Han som har frälst mig. Mitt privata vittnesbörd var med vikten på vad jag själv hade gjort tidigare och jag talade egentligen oväsentligheter från mitt tidigare liv som inte har någonting som helst att göra med vad Jesus befallde mig att göra. Det är en annan sak att berätta historier och vittna om sitt liv för att vinna själar för Jesus. Det är ju faktiskt genom våra vittnesbörd

som människorna kommer till insikt om att Jesus lever och att det som står skrivet i Guds ord är sant.

Självklart bör jag berätta om varifrån Jesus har räddat mig och hur eländigt livet var. Mindre väsentliga saker om mitt förflutna för ingen närmare Jesus. Vad jag drack och vad jag rökte är oväsentlig information så länge det framkommer att jag VAR en missbrukare och att jag verkligen låg inför döden. Det är vittnesbördet om vad HAN har gjort i mitt liv som får människan att tro, eller kanske till en börja inse att det kanske ändå finns en Gud.

2. "Varna barn och unga för alla faror..."

Under mina första år med Jesus trodde jag självklart att jag visste allt och att det var varningen om helvetet som skulle ut. Jag trodde att jag kunde vara vittne för kärlekens Gud genom att säga till människor att de skulle komma att hamna i helvetet om de inte tog emot Jesus Kristus som sin personliga Frälsare och Herre. Jag kunde till och med säga till nära och kära att de är på väg till helvetet, ja så illa var det. Jag kunde säga till någon att han eller hon skulle hamna i helvetet för att han eller hon tillhörde en grupp människor eller syndade. Vad gjorde jag själv? Jo, jag syndade! Jag bröt emot Guds ord att älska min nästa som jag älskar mig själv och även älska mina fiender. Inte nog med detta jag bröt även emot vad som står skrivet om att döma andra. Tyvärr finns det allt för många Kristna som går hårt fram med denna typ av taktik för att "tvångsfrälsa" själar.

Vad var det egentligen Jesus ville att jag skulle varna barn och unga för?

Jo, självklart skall man i sitt vittnesbörd påpeka om domen som kommer att falla över alla men absolut inte peka finger och säga att du är på väg till helvetet för det är att ta Guds makt i egna händer. Ingen annan än Gud kan bestämma vem som hamnar vart. Jag tror att varningarna i mitt fall skulle vara på de misstag jag själv gjort i mitt liv; levt ett liv utan Gud, missbrukat inte bara droger och alkohol utan även Guds namn och levt ett sådant liv som jag levt. Självklart försöker jag tala unga människor till rätta då jag ser att de är på samma väg som jag var men jag kan inte döma dem till evig död. Jag minns själv hur arg jag blev då Kristna kom och sade till mig att jag är på väg till helvetet och då man inte känner Herren och inte heller vet att Guds ord i Bibeln är sant så låter ju detta fruktansvärt och overkligt. Alla har vi säkert saker som Jesus frälst oss ifrån och vi har tack vare Honom fått en räddning i våra liv här på jorden. Det kan vara så mycket olika saker, men kom ihåg att vittna om VAD Jesus har gjort för dig och VARIFRÅN HAN har räddat dig. Fokusera inte på helvete, andar och demoner utan på Jesus i stället. Det är ändå HAN som är Guds Son och endast HAN som kan frälsa en själ!

3. "Hjälp de som har likadana problem som du har haft."

Här kommer den stora utmaningen. Att verkligen HJÄLPA de som har sådana problem som jag har haft. Till en början trodde jag att jag hjälpte dem genom att predika himmel och helvete men då jag såg tillbaka på mitt eget liv och hur jag reagerade kom jag snabbt underfund med att jag gjorde fel. Då du älskar din nästa och bemöter din nästa med kärlek så kan du hjälpa. Du stjälper om du pekar finger och dömer. Jag har vänner som hjälpte mig och då det i Guds ord står att tron utan gärningar är död så förstår jag fullständigt vad det handlar om. Det handlar om våra goda gärningar emot de som behöver oss.

Det är ju bara att se på Jesus och vad Han gjorde då han vandrade på jorden. Inte sprang Han runt och predikade helvetet framför Guds rike utan Jesus kom med ett glädjens budskap. Han sade aldrig heller att du måste göra så och så. Han sade att den som INTE är pånyttfödd kan inte se Guds rike. Han sade till flera personer att deras TRO har frälst dem. Det var mycket sälla Jesus själv talade om helvetet. Jesus kom inte för att döma oss utan för att frälsa oss. Han gjorde goda gärningar. Skillnaden mellan oss människor och Jesus är stor i och med att HAN är GUD och vi är människor. Det är genom våra goda gärningar emot de som behöver dessa vi visar att vi verkligen älskar Jesus. Jag har svårt att tro att det är med kärlek till Jesus vi säger: "du kommer att brinna i helvetet om du inte blir frälst".

Vad kan du då göra för andra? Det har jag tänkt på mycket och genom att se på vad människor har gjort för mig så att jag kunde komma på fötter och hitta den väg jag idag vandrar på, då finner jag även en stor del av min kallelse. Mina vänner tog hand om mig då jag var sjuk. De hjälpte mig och min familj inte bara andligt och genom bön utan även praktiskt. Framförallt lyssnade de på mina klagovisor och uppmuntrade mig med att Jesus älskar mig. Visst var det svårt att förstå vad dessa människor talade om men idag vet jag att det var deras kärlek till Jesus som strömmade genom dem.

Problemen jag har haft har varit många och jag har fått hjälp på alla områden; sjukdom, hälsa, ekonomi, depression, förtvivlan, sorg... ja, listan kan göras lång men tack vare Jesus och människors vittnesbörd och hjälpande hand har jag genom Guds nåd fått en andra chans i mitt liv. Jag är långt ifrån perfekt och får regelbundet vända mig till Jesus och be Honom ta hand om mitt kött. Är jag ödmjuk så lyssnar medmänniskan på mitt vittnesbörd om JESUS. Är jag drabbad av stolthet och fokuserar på det onda och talar i dömande termer är jag inte trovärdig och jag kommer inte att vinna många för Jesus. Inte heller om jag stolt framhäver mig själv och om vad som hänt då jag har bett för människor blir inte trovärdigt om inte Gud får all ära. Det är inte JAG som gör någonting utan det är Jesus. Sedan anser jag då det gäller helanden och mirakel att det är den som blivit helad eller som har genomgått ett Guds mirakel som skall ställa sig upp och vittna, INTE den som varit Guds mellanhand. Det ger en helt fel bild av vittnesbördet.

Det var många i min bekantskapskrets som hade åsikter om att jag blev frälst. En del dömde jag till helvetet av ilska, men de jag bemötte som mina vänner och vanliga människor oavsett vem de är, ja de har jag kvar vid min sida som mina vänner. Det som rör mig om hjärtat är de som ser förvandlingen i mitt liv och trots att de hånat mig under denna tid så kommer de till mig då de behöver och säger: "Kan du be för mig" och då vet man att Jesus genom Den Helige Ande har använt mig för att öppna ögonen på denna person. Endast av att vara den jag är. Halleluja!