Cykel i snön

Lever du i tron

UNDERVISNING. I alla fall jag är tvungen att fråga mig själv flera gånger och regelbundet om jag verkligen lever i tron och om jag lever ut min tro enligt Guds vilja. Några tankar som jag vill dela med mig av denna januarinatt.

"Otroligt!", "Revolutionerande!", "Fantastiskt!" Media sköljer över oss med en flod av överdrifter, särskilt när det gäller reklam. I TV och tidningar försäkrar man oss alla att dessa produkter, som är till salu, är "nya", "förbättrande", "fantastiska" och kommer att förvandla livet för oss. Det kostar bara några kronor att få renare kläder, vitare tänder, vackrare hår, godare mat, lycka vänner och ett underbart liv. Och vem kan överträffa en politikers löften strax före ett val? Men det mesta i tillvaron är lättare sagt än gjort, och vi inser snart att många av orden inte har någon täckning alls.

Kristna utgör inget undantag, och tyvärr motsägs många underbara påståenden i liv och handling. Man bekänner sig till Gud och hans folk, men håller ändå fast vid världens normer och värderingar. Man har alla de rätta svaren, men motsäger evangeliet med sitt liv.

Uttrycksfullt, rakt på sak och med väl valda och riktade ord konfronterar Jakob sina läsare med deras oansvariga uppträdande och avsaknad av respekt för andra. Kristendom är inte bara tro, utan framför allt liv. "Vad är det för nytta med att säga att man tror på Gud, om man inte omsätter sin tro i praktisk handlig?" (Jakob 2:14). Beviset är att tron verkligen är ett förvandlat liv.

Sann tro resulterar oundvikligen i goda gärningar. Runt detta centrala tema väver Jakob in praktiska råd för en sund Kristen livsföring.

Han börjar med några grundläggande kännetecken på hur en kristen ska leva (Jakob 1:1-27). Därefter manas de troende till ett korrekt uppträdande i samhället (Jakob 2:1-13). De praktiska råden följs av en läromässig genomgång av begreppen tro och handling (2:14-26). Sedan visar Jakob hur viktigt det är att ha kontroll över sin tunga (3:1-12.) I 3:13-18 särskiljer han de två slagen av visdom, jordisk och himmelsk, från varandra. Han uppmanar sina läsare att vända sig från sina onda begär och i stället lyda Gud (4:1-12), tillrättavisar dem som förlitar sig på sina egna idéer, planer och tillgångar (4:13-5:6) och uppmanar slutligen alla att ha tålamod med varandra (5:13-18), och att hjälpa varandra att fortsätta tro på och leva med Jesus (5:19-20).

Brevet kan beskrivas som en praktisk handledning i hur man skall leva som kristen. Jakob konfronterar, utmanar och uppmanar till överlåtelse. Läs Jakobs brev och bli en "görare" och inte bara en "hörare" av ordet (1:22-25)

Källa: Handbok för livet (Gospel Media)

Jag vill uppmuntra att läsa Jakobs brev. Du kanske säger att du redan har läst det många gånger och tror att du vet vad som står skrivet. Det må vara så, men ta din bibel och sätt dig ner eller varför inte stå upp och läs högt en gång till. Jag har läst Jakobs brev flera gånger och varje gång har Gud talat till mig på ett annorlunda sätt. Självklart gäller detta hela Bibeln i och med att Guds ord är levande och har kraft men jag ville dela med mig av denna beskrivning och mina upplevelser med Er. Jakobs brev är ett av mina favoritbrev i Bibeln och varje gång jag läser detta får jag verkligen inse hur långt borta jag egentligen är från att leva ut det Kristna livet såsom Gud vill att vi skall göra. Den som säger att livet med Gud och vår tro inte har något att göra med våra gärningar är en dåre som inte ännu har fattat att tron utan gärningar ÄR död.

Detta brev var aktuellt för mig idag. Alla dagar är olika men jag blir alltid förvånad då jag ser hur vi Kristna inte bryr oss om varandra, inte heller våra medmänniskor. Jag tänker bland annat på mannen som låg på gatan i Brändö för några dagar sedan efter att ha fallit med sin cykel. På långt håll såg jag att allt inte stod rätt till och började se på människorna som körde eller promenerade förbi. Minst sju bilar tittade och körde vidare. En person gick förbi bredvid mannen som inte slapp upp och en person bytte sida av gatan. Jag kunde inte köra förbi utan greps av ilska för dessa medmänniskor, de flesta av dem högst antagligen kristna och medlemmar i kyrkan. Det spelar heller ingen roll om mannen skulle ha varit berusad eller ett fyllo. Nu var det frågan om en äldre man med dålig höft som måste använda käpp för att gå. Han haltade kraftigt och var nykter och trevlig. Han hade begett sig ut med cykeln på ärenden och gått med cykeln för att ha sina inköp hängande på styret. Cykeln hade vinkat och han lämnat under cykeln då han ramlade rakt in i en taggig buske som rev upp några djupa sår i hans ansikte.

Jag vill inte påstå att jag är något helgon eller någon perfekt Kristen men det gör ont att se människor ignorera andra människor som behöver deras hjälp. Jag tror att Jakobs brev även behandlar detta i viss mån. Tänk er för nästa gång Ni ser någon som är illa ute. DU kan göra en god gärning. Inte blir du bättre för det men oj vad det känns bra att få hjälpa någon som verkligen behöver hjälp.