Your phone is my phone - my phone is an iPhone

KOLUMN. Vad mycket en liten en kan göra :)

Det var nu ungefär två veckor sedan jag skaffade mig en iPhone och jag har svårt att avgöra var jag ska börja för att dela med er om denna överväldigande erfarenhet! :)

Apple har ju genom tiderna satsat på design och jag kan inte låta bli att erkänna att en den är snygg rakt igenom. Till och med förpackningen är snygg! Det var en ren upplevelse att öppna kartongen. Allt låg snyggt och prydligt i lådan som jag öppnade med en entusiasm som bara en liten grabb kan ha. Först ut kommer telefonen, sedan en liten instruktionsbok och i kartongbotten ligger laddare, usb kabel och hörlurarna i en utomordentlig arrangemang. Oj, tänker jag, det här ser redan bättre ut än jag hade förväntat mig.

Simkorthållaren är gömd och jag får ta till mig webbens hjälp för att få reda på var den finns. Sedan var det dags att ladda ner iTunes mjukvaran som krävs för aktiveringen av telefonen. Ungefär en halvtimme senare har jag en aktiverad telefon i min hand som nu tittar så gulligt på mig som en nyfött barn. Lugn, pappa är här, säger jag och börjar klicka på skärmen. Det touchscreen 100%. Jag trodde att det skulle vara problematiskt att vänja sig vid det men det går fortare än man tror. Upp, ner, åt höger, åt vänster – skärmen följer mitt finger perfekt. Vänder man på telefonen så vänder också skärmen. Lodrätt, vågrätt – det bara välja tack vara den inbyggda gyro sensorn.

Iphone är en så kallad smartphone, vilket betyder att den är ett mellanting mellan handdator och mobiltelefon. Du har de essentiella funktioner från båda världar integrerad i en liten maskin i din ficka. Smartphones möter behoven av den moderna livsstilen. Den resande människan som vill gärna kunna hålla kontakt med sina vänner och bekanta över hela jordklotet. En människa som vill kunna webbsurfa väntandes på busshållplatsen eller stämma av aktie och valutakurser på Tokyobörsen innan han somnar i sin säng. Klicka-bifoga-sänd blir en till 24/7 erfarenhet. Bilderna med den inbyggda en 3 megapixel kameran är tillräckligt bra för att återge de roliga och mindre roliga händelserna man har varit med om under dagens lopp.

Jag går alltså omkring med en telefon-kalender-vägkartor-antecknings-röstmemo-kalkylator-kompass-musikspelare-webbrowser utan att dra någon särskild uppmärksamhet till mig. En och annan är kanske avudsjuk men för det mesta ovetande om att jag kan göra 90% av det de gör på sin dator på kontoret på resande fot. Ja du, Pippi Långstrump, nu får du stiga åt sidan för att ge plats åt iPhone, tjolahopp tjolahej tjolahoppsan-sa, så det så!

Är det något dåligt med det då kan någon undra? Jo, framförallt är det batterietiden! Vid hög användning räcker den ungefär en dag. Den sparsamme användaren kanske kan få ut två dagar av den. Det väl tänkt att man hela tiden har tillgång till laddare på jobbet, i bilen eller hemma. För den andre är den otroligt beroendeframkallande! Tack vare alla applikationer som man kan ladda ner har du mer göra än du har tid. Utbudet är otroligt! Bland applikationer hittar man ordböcker, snarkmätare, väderstation, klockradio, vattenpass, matrecept, gjumpa program, navigationsprogram, massor av spel och förstås Bibeln. Många applikationer är fria men en del kan kosta ganska mycket. Se upp - annars kommer det kännas i plånboken.

iPhone är ett riktig mästerverk från Apple. Fram till nu hade det gått bra att vara utan den, från och med nu går det inte att vara utan den. Man kan kontakta nästa alla med en iPhone uppkopplade med 3G täckning; förutom Gud då. Då lägger man iPhonen åt sidan och ropar Herre Jesus!

PS. Jag jobbar inte som säljare på Apple...