Varm sommardag på Drag med vy utöver Tysfjorden.

Sommar norr om polcirkeln

ALLMÄNT. Klockan är snart ett på natten men solen lyser ändå klart över fjälltopparna. Här råder lugn och stillhet.

 Den ständigt lysande midnattssolen gör att man lätt kan sitta uppe en hel natt utan att vara särskilt trött dagen efter. I en liten by som heter Kjopsvik och tillhör Tysfjord kommune tillbringar jag min sommar. Tysfjord är ett litet minisamhälle med 2200 invånare fördelat på två huvudorter, Drag och Kjopsvik. Dessa förbindes samman med en bilfärja som på 45 minuter tar dig längs med Tysfjordens branta fjäll och stup mellan orterna.

Till närmaste stad i norr, Narvik är det 96km längs en väg som sakta ringlar sig runt bergen och hålls samman av oändliga tunnlar och broar. Norges nationalfjell Stetind reser sig i majestät över havet. Inte undra på att det tar nästan en och en halv timme att ta sig dit. Från Narvik tar du dig med tåg längs med malmbanan som går till Boden. Resetiden till Stockholm är ganska exakt ett dygn. Det är något alldeles speciellt att vara är uppe. Tidsuppfattningen förändras när man måste åka flera timmar bil bara för att kunna storhandla ordentligt. Vilket är ett måste i detta land där en mjölkliter i den lokala butiken kostar 18 norska kronor, ca 2,20euro.

Människorna som bor här är mycket vänliga men betraktar oss Finländska vårdare som hittat hit upp med viss förvåning. Jag har fått frågan hur man kan komma på tanken att lämna Finland som är ett så billigt land att leva i, och vad skall man då svara på det?

Jag jobbar som ”Hjelpepleier”, alltså Närvårdare på ett sjukhem med 50 patientplatser. Min arbetstid är 22.15-07.30 fem till sex dagar per vecka. Jobbet är slitsamt och innebär mycket ansvarstagande men samtidigt är det både spännade och givande att lära känna ett nytt land, ett samhälle och delvis också en annan vårdkultur.

I höst drar jag vidare ännu längre norrut, närmare bestämt till Honningsvåg i Nordkapp Kommune där jag har tackat ja till en fast tjänst som Hjelpepleier. Det blir både spännande och utmanande att ha ishavet som granne. Planerar att stanna där i Honningsvåg så länge Herre vll ha mig där. I alt som sker är min bön, Herre ske din vilja.

Skall hålla er uppdaterade nu som då med lite bilder och rapporter från ett detta land, så väldigt likt och ändå så underbart olikt vårt älskade Finland.

Just nu är ja hemma i Finland och stannar tre veckor för lite semester.

27 aug flyger ja norrut mot nya äventyr.


Sköna sommarhälsningar!


Mattsson

Bron mot Ballangen
En stilla dag längs med landsvägen.
Bild från Krigsmuseum i Narvik
Drag i Tysfjord kommune.
Vy från mitt vardagsrum
Färjan mellan Kjopsvik och Drag.
Narvik krigsmuseum.
Riksgränsen 19.6.2010
Ute på Tysfjorden.
Ute på Tysfjorden.
Kl 02.30 5.7.2010 Midnattsol.