Vart går du - på riktigt? - Quo vadis

UNDERVISNING. Gå in genom den trånga porten. Ty den port är vid och den väg är bred som leder till fördärvet, och det är många som går in genom den. Men den port är trång och den väg är smal som leder till livet, och det är få som finner den. - Jesus

Att tro på Jesus, dvs att tro att han är Guds son, att tro på hans ord är inte mainstream. Jesu ord kan rädda en från den sista domen: Om någon hör mina ord, men inte håller dem, så dömer inte jag honom; ty jag har icke kommit för att döma världen, utan för att frälsa världen. Den som förkastar mig och inte tar emot mina ord, han har dock en domare över sig; det ord som jag har talat, det skall döma honom på den yttersta dagen.

Många av hans ord är svåra att förstå till och med när han försökte vara tydlig. (Fysiklektionsflashback, någon? Bara för man själv inte förstod fysikläraren betydde inte att det var läraren som hade fel.) Efter himmelsfärden sände Jesus sin helige Ande för att ge ytterligare vägledning.

Paulus uppmanade "Pröva er själva om ni lever i tron, pröva er själva! Eller vet ni inte med er att Jesus Kristus är i er? Gör ni inte det, består ni inte provet.".

Jesus tipsade oss om att man kan bedöma profeter på basen av deras frukt: Växer det fikon på tistlar? De träd

som ger god frukt är goda träd. Dåliga träd huggs ner. Bra träd ansas.

Människor som låter anden verka i sig bär följande frukter: kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet, självbehärskning.

Människor som låter köttet verka i sig bär följande frukter: Otukt, orenhet, lösaktighet, avgudadyrkan, svartkonst, fiendskap, kiv, avund, vredesutbrott, gräl, splittringar, villoläror, illvilja, fylleri, utsvävningar.

Det är alltså fullt möjligt att vi går omkring och kallar oss kristna utan att vi har Jesus i oss! Det här är något väldigt alarmerande. Den tro som inte föder handling är död.  En del profeterar och till och med driver ut demoner som inte påriktigt är kristna. Jesus säger "På den dagen skall många säga till mig: 'Herre, herre, har vi inte profeterat i ditt namn och drivit ut demoner i ditt namn och gjort många underverk i ditt namn?', som svar skall de få "Jag känner er inte".

Hur skall man

göra när man inser att ens egen frukt inte är så imponerande? Eller när

hjärtat är tungt och andens frukter, bl a glädje och frid har slocknat?

Därför måste vi desto mer ge akt på det vi har fått höra, så att vi inte tappar kursen. Låt oss alltså se till att ingen av er tror sig vara för sent ute, medan löftet att få komma in i hans vila ännu står kvar. Ocskå vi har fått del av det glada budskapet alldeles som de en gång. För dem som då hörde ordet var det till ingen nytta, eftersom de inte tog emot det i tro. Det sista stycket är några rader direkt från Hebreerbrevet, Nya testamentet.

Det finns tid nu till omvändelse! Vi får ta åt oss av Jesu undervisning, ta tid med honom i bön och lovsång och börja med att odla andliga frukter och börja pånytt ett liv där riktningen är Guds rike på jorden.