HBL-bloggaren Johan Myrskog: Jag gillar det här

Mässcentrum blev stor bokhandel

HÄNDELSER. I Böle, Helsingfors, pågår som bäst bokens högtid, dvs Bokmässan. Teleoperatorn Elisa har det modernaste ståndet i vilket de marknadsför ljudromaner. Mickelsson.net bevakade speciellt Fontana Medias händelser.

På mässan finns det förstås det mesta i bokälskares smak, gamla och nya böcker. Men här finns också nyare teknik som läsplattor och ljudböcker över internet. Elisas ljudböcker kommer utan kopieringsskydd och går man med i Facebook-gruppen får man dessutom en finskspråkig ljudbok gratis i månaden. För barn och andra ungdomligt sinnade finns det mängder med barnböcker och färglada alster att glädja sig av. Förlaget WSOY hade flera Don Rosas Kalle Anka-album, men tyvärr endast på finska.
- Har ni någon Don Rosa på svenska, undrade Linus.
Två försäljare hämtade en tredje som kunde svenska.
- Nej, vi har inget på svenska. Men där borta är svenska litteratursällskapet. De gula montrarna, svarade försäljaren.
Men på finska gör WSOY ett gott jobb. De sålde nämligen också Kalle Ankas pocketar för 1,5€ / styck jämfört med ett antikvariat brevid som sålde begagnade svenskspråkiga pocketar för 3,5€/styck.
Det som däremot finns representerat är de finlandssvenska grupperna med bl a HBL och Fontana Media och Kyrkpressen, Viirus, Svenska Teatern och just Svenska litteratursällskapet.
Kyrkprssen firade och en mängd kändisar hade samlats. Oa Lönnbäck körde en utmärkt och avslappnad stand up-komik i samband med Kyrkpressens porgram. En av de mera memorabla skämten gick ungefär såhär: "Välsignelsen sköts av kyrkoherden, vid dåligt väder av kaplanen".
Trots att mässan är värd att besökas och att de flesta upplevelserna är positiva så slog mässbesöket en besviken rot hos mannen på gatan.- Var är de svenska serietidningsförlagen och var fanns Mickelsson.nets monter?

Elisas stånd
Juni vet hur man njuter av en ljudbok
Christa och Juni tittar in i Sinuhes värld, Juni är den med svansar i håret
Inifrån Sinuhes Egypten-värld
Henrik har hittat en bok som tangerar Kilo gård
Kyrkpressen-jubilerar, smockfull stämning
Oa, nybliven farvar (! och nej, ingen minderårig förälder involverad), var otroligt rolig
Musikbok
Från antikvariat 3,5 euro på svenska
Ny för 1,5 euro på finska
Juni hittade muminleksaker
Juni tyckte Mumin och Lilla My skulle pussas
Christa tittar på foto hon tagit
Ex-chefen hälsar på samtidigt som det händer saker vid bokförlagets kassa
S-O
May
Johan
Marina
Sofia passar på att jobba lite
Christa serverar
Nina noterar och kollar att allt funkar